Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nystartat rehabcenter för äldre fokuserar på det friska

SIDENSJÖ. Neddragningar, vanvård och pensionärer som ingen bryr sig om. Det är så vi är vana att se på äldrevården idag. I Sidensjö gör man tvärtom och satsar på att rehabilitera istället för att förvara.

Annons

Vi vill bryta den negativa bilden människor i allmänhet har av äldrevården, säger Christina Eriksson, rehabiliteringschef på Geriatriskt rehabiliteringscentrum i Sidensjö. Det gäller att fokusera på det friska istället för det som inte är bra.
I samband med budgeten inför 2002 fattade socialnämnden ett inriktningsbeslut om omstrukturering av äldrevården.
Det gamla åldershemmet i Sidensjö byggdes om till rehabiliteringscentrum.
I samband med denna omstrukturering gjordes personalförstärkningar och den gamla personalen fick speciell utbildning inriktad på äldrevård.

STOR SKILLNAD
Maj-Britt Julander, 82, har upplevt både det gamla ålderdomshemmet och det nya rehabiliteringscentrumet.
Det är stor skillnad på nu och då. Jag har varit här sedan januari och bara under den tiden har det skett många förbättringar, säger hon.
Framförallt anser Maj-Britt Julander att det finns mycket mer personal till hands nu.
Personalen har tid att sätta sig ner och bara prata med oss. Vi är även ute och går. Jag har individuell sjukgymnastik flera gånger i veckan, så förhoppningsvis är mitt knä färdigläkt snart och jag kan gå själv.
Rehabiliteringen vänder sig till äldre som tillfälligt behöver träna upp till exempel ett brutet ben eller behöver få hjälp med att komma igång efter en lång sjukdomsperiod.
Efter en vistelse här ska patienten förhoppningsvis kunna klara sig själv hemma i sitt eget boende, säger Christina Eriksson.
När en patient ansöker om att få komma till Sidensjö sker en individuell bedömning om patienten kan tillgodogöra sig den rehabilitering som erbjuds. Kravet är att man ska vara medicinskt färdigbehandlad. På Sidensjöhemmet har man nämligen ingen läkare. Tillsammans med patienten och dennes anhöriga sätter man upp mål och delmål som ska nås inom sex månader. Just att de anhöriga är med i rehabiliteringsprocessen ses som mycket viktigt.
Vi jobbar med hela människan, säger Christina Eriksson. Själ och kropp hör ihop. Den sociala biten är oerhört viktig.

ETT VÅRDTEAM
Runt om sig har patienten ett vårdteam bestående av vårdare, sjuksköterskor och arbetsterapeuter. Med jämna mellanrum har man en teamkonferens för att stämma av var i processen patienten befinner sig.
Så snart patienten anses klara sig själv får denne flytta hem. Vidarebehandlingen sker i samarbete med hemtjänsten och primärvården.
Rehabiliteringscentrumet har vissa krav på sig från socialstyrelsen. Varje år ska 60 patienter av de 70 man beräknar att ta emot vara ute i eget boende.
Modellen har använts i Jämtlands län med gott resultat.
De gamla ålderdomshemmen har ingen plats i framtiden, tror Christina Eriksson. Vi måste se äldre på ett annat sätt än tidigare. Hos varje individ finns det något att ta positivt att ta fram. Förut handlade det det mest om förvaring. Så är det inte längre. MARIE WALLNER

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons