Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya utmaningar för LP-kontakts föreståndare: "Jag hoppas Örnsköldsvik satsar på ett härbärge"

I elva år har Annette Bygdén jobbat med missbrukare och utsatta människor inom LP-kontakt i Örnsköldsvik – men nu går flyttlasset norrut. "Jag hoppas fortfarande att Örnsköldsviks kommun ska satsa mer på människorna längst ner på samhällsstegen. Ett härbärge är A och O", säger hon.

Annons

Annette Bygdén kom till Örnsköldsvik med sin dåvarande man – och båda kom att jobba inom LP-kontakt efter att närmast ha flyttat från Arbrå och jobb på Stenbackahemmet.

Med en liten titt i backspegeln berättar Annette Bygdén att hon tycker att vissa saker har varit "lite motiga när det gäller missbruksvården i Örnsköldsviks kommun".

– Det har varit tungt eftersom kommunen tror att öppenvården ska klara det mesta. Min upplevelse är att det är svårt att få människor beviljade tre månaders vård på behandlingshem utanför kommunen, säger hon.

– En del människor kan klara öppenvård, speciellt om de har nätverk på sidan om. Har man missbrukat i 30 år är det betydligt svårare. Om man har förlorat allt finns det inte på kartan att det ska gå, säger hon.

Receptet enligt Annette Bygdén är ett härbärge i kommunens regi med anställd personal.

– Kanske en kombination av stödboende och härbärge, säger hon.

Annette Bygdén vet vad hon pratar om när hon talar om missbruk.

– Det är nästan 20 år sedan jag slutade med droger, säger hon och tillägger att hon även är utbildad för att jobba på behandlingshem.

– Det ska bli stimulerande att jobba med motiverade människor. Dessutom kommer jag att få jobba med en kille från Örnsköldsvik, som också har gått den långa vägen via missbruk. Det var jag som en gång fick honom att söka sig till ett behandlingshem. Det ska bli oerhört roligt att u få jobba med honom, säger hon.

Annette Bygdén lämnar LP-kontakt i Örnsköldsvik för jobb på ett behandlingshem i Skellefteåtrakten.

När det gäller Örnsköldsvik är hon övertygad om att det finns pengar att tjäna för kommunen om man sätter in de rätta insatserna i tid.

– Det känns som att mycket pengar slängs i sjön. Någonstans saknar jag vården för människorna, säger hon, men tillägger samtidigt att kommunens satsning på öppenvården i Bertbo i Överhörnäs är bra, liksom en del annat.

– Jag tycker att det är ett steg i rätt riktning; ett stöd och motivationsboende där det samtidigt ställs krav. Men man måste vara medveten om att det även finns människor som är motiverade till en tid på behandlingshem, säger hon.

Behovet av ett härbärge motiverar Annette Bygdén med att det ständigt finns ett antal hemlösa människor i kommunen, som får tak över huvudet hos kamrater.

– Det finns säkert ett tiotal, som inte har en fast adress. Jag tycker spontant att dessa människor också behöver stöd, precis som EU-medborgarna.

Läs även: Planer på härbärge för hemlösa i Örnsköldsvik finns – kårledare hos Frälsningsarmén: "Det diskuteras"

För sin egen del berättar Annette Bygdén att hon är glad för att göra något annat de närmaste åren.

– När jag flyttade till Örnsköldsvik var det ett stort steg, eftersom det var långt norrut. Nu flyttar jag ännu längre norrut och är glad för det, säger hon och ler.

– Och det ska även bli kul att göra det jag är utbildad till, säger hon om jobbet på behandlingshemmet LP-Ursviken, som också drivs i kristen regi.

– Självklart kommer jag dock att sakna många vänner, inte minst många missbrukare, som jag har gett hela mitt hjärta.

Till sist säger Annette Bygdén att flytten mot Skellefteåtrakterna har gått som på räls.

– När jag fick jobbet bestämde jag mig direkt för att sälja mitt hus i Mellansel. På en vecka var det sålt och lika snabbt fick jag tag på boende där uppe. På det personliga planet känns det bra.

Läs även: Många vill hjälpa – få gör det

Mer läsning