Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya talanger hos Musikmakarna

/
  • Abigail Swartboo, Felicity Maria Fuku Tutuzelwa, Mapela Mbulelo, Natascha Juta Andisiwe, Sofia Hellqvist, Milisant Masiko Nwabisa, Paulina Fröling.

Musikmakarna har haft finbesök från Sydafrika.
Det handlar om sju unga musiktalanger från Kapstaden.

Annons

Gänget har tillsammans med eleverna vid utbildningen skrivit låtar och arbetat intensivt.

– Det har varit ett helt fantastiskt möte. Vi här på skolan ser verkligen fram emot att få åka till Sydafrika i höst och fortsätta samarbetet, säger Alessandra Günthardt, elev vid Musikmakarna.

Initiativet till utbytet kommer från rektor Ulla Sjöström. Projektet syftar i att lyfta fram unga talanger från kåkstäderna.

– Hemma har vi ingen utrustning och inga instrument. Genom att få arbeta i en riktig studio så lär vi oss oerhört mycket. Det här är en enorm möjlighet för oss att nå ut med vår musik och skapa oss en framtid, säger Felicity Maria Fuku Tutuzelwa.

Målet för utbytet är att arbeta fram ett antal låtar, som ska vara säljbara på en internationell marknad. Det finns en tydlig koppling till musikindustrin både i Sverige och i Sydafrika.

John M Fischlock, från förlaget Active Music i Kapstaden, deltar aktivt i utbytet:

– Vi är fortfarande kvar i stadiet av fysiska kopior. På landsbygden är det till och med kassettband som gäller, säger han.

Mycket namnkunnigt folk deltar i låtskrivarprocesserna, bland annat Anders Bagge och Frank Ådahl. Men kanske framför allt prins Carl Philips flickvän, Sofia Hellqvists. Hon har fungerat som Ö-viksambassadör i dagarna. I går paddlades det kanot i Själevad.

– Det här är mina kids. De bidrar med så mycket positiv energi och glädje, säger hon.

Som ordförande i Project Playground driver hon hjälpprojekt i nämnda kåkstaden Langa.

– Jag försöker vara nere i Sydafrika några månader varje år för att hjälpa till, säger Sofia Hellqvist.

Mer läsning

Annons