Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya studenter på plats i Ö-vik

/
  • Minir Mhammad Ali, Sara Domeij, Camilla Hörnlund och Cim Ericzon har precis påbörjat sin utbildning till sjuksköterskor i Örnsköldsvik.
  • Namn: Camilla HörnlundÅlder: 26 årFrån ÖrnsköldsvikFramtidsplaner: Vill utbilda sig till och arbeta som barnmorska.

Varje år läser omkring 700 studenter i anslutning till Campus Örnsköldsvik, omkring 500 av dem är programstudenter som läser på plats i Örnsköldsvik.

Annons

– Det känns som ett bra val eftersom det finns gott om jobb, förklarar Camilla Hörnlund som nyligen börjat på Sjuksköterskeprogrammet vid Umeå Universitets campus i Örnsköldsvik.

De nyblivna Klasskamraterna Sara Domeij, Cim Ericzon, Minir Mhammad Ali och Camilla Hörnlund har precis påbörjat sin utbildning till sjuksköterskor. Två av dem är örnsköldsviksbor sedan länge medan den andra halvan flyttat långväga, från Borensberg i Östergötland och Malmö.

– Egentligen var Örnsköldsvik mitt sista val av de utbildningar jag sökt, berättar Minir Mhammad Ali från Malmö, men just nu känns det riktigt bra, det finns en bra sammanhållning här och jag har träffat många sköna människor.

Sjuksköterskeprogrammet är en treårig utbildning som numera tar in studenter två gånger om året. Antalet studieplatser är 34 per termin. Vägen till utbildningen skiljer sig åt mellan klasskamraterna.

– Jag är egentligen redan utbildad trädgårdsingenjör, men eftersom det inte fanns några jobb inom det när jag gick ut så hamnade jag inom vården, säger Cim Ericzon som helst skulle vilja arbeta inom intensivvården.

– Jag har velat bli ambulansförare sedan jag gick i grundskolan, förklarar Minir Mhammad Ali.

Att Örnsköldsvik inte är känd som en typisk studentstad är något som alla fyra var förberedda på. Samtidigt påpekar Camilla Hörnlund som är född och uppvuxen här att det ändå finns ett bra uteliv i staden.

– Sedan är det en trygg stad att bo i och jag trivs bra här, fortsätter Camilla Hörnlund.

Under den första studieveckan väntar långa dagar med information om kurser och studieteknik. Samtidigt anordnas även så kallad inspark för nykomlingarna.

– Vi träffades i går och det var trevligt och lättsam stämning, menar Cim Ericzon.

– Det var roligt att vi fick träffa andra studenter som läser här, både de som exempelvis läser till naturguide och på Anders Bagges Music Academy, fortsätter Minir Mhammad Ali.

Förutsättningarna för att leva studentliv varierar för klasskamraterna. Sara Domeij har barn och menar att det kan bli svårt att leva traditionellt studentliv.

– Man har ju ganska fullt upp med livet runt omkring med barnen och träningar på kvällarna, säger Sofia Domeij.

Hittills har alla fyra fått bra intryck av utbildningen och campus.

– Det känns som att lärare och personal är kunniga och finns här för oss, menar Sofia Domeij och får medhåll från sina klasskamrater.

Mer läsning

Annons