Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Nya” socialdemokrater tar ton

ÖRNSKÖLDSVIK. Två nya kvinnor och tre nya män finns bland socialdemokraternas kandidater till den politiska styrningen av Örnsköldsviks kommun.
En laguppställning som föregicks av votering i två fall – val av ordförande till tekniska nämnden och kultur- och fritidsnämnden.

Annons

Laguppställningen gäller under förutsättning att väljarna vid kommunalvalet ger socialdemokraterna förnyat förtroende, med egen majoritet.
Vi kan ju mycket väl hamna i en situation efter valet där vi får förhandla med andra. Det vi gör nu, presenterar socialdemokraternas laguppställning, syftar till att fråga oppositionen om hur deras laguppställning se ut, säger Leif Lindholm, som av sina egna fick förnyat förtroende att fortsätta leda plan- och miljönämnden.
Partiets nya kandidater är fem. Birgith
Johansson som tidigare varit vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden föreslås ta över klubban efter Anders Kvarnström som drar sig tillbaka i samband med höstens val.

FLERA KANDIDATER
Det är ju jätteroligt. Jag har ju varit med i åtta år, och fått känna på vad det är frågan så jag vet ju vad det är jag hoppar på. Skolan är vansinnigt viktig och kommer säkert bli en av de stora valfrågorna, säger Birgith Johansson.
Valet av den som socialdemokraterna helst ser som ny ordförande i kultur- och fritidsnämnden föregicks av omröstning bland de som samlats till valmöte på Gnistan i går. En ny politiker i Örnsköldsvik, med erfarenhet från kommunpolitiken i Timrå, var valberedningens förslag, motkandidat Bengt Lingren, nämndens nuvarande ordförande.
Det är nytt, men jättespännande. I Timrå har jag suttit i barn- och utbildningsnämnden, och i kommunstyrelsen nu under den här sista mandatperioden, säger Kaisa Hautala, som flyttade till Örnsköldsvik redan 1999.
Valet av s-kandidat till tekniska nämnden var också föremål för votering. Jan Svensson mot valberedningens kandidat, Roger Burland.
En votering som utföll till förmån för Roger Burland som suttit i fullmäktige under innevarande mandatperiod, men som tidigare varit ledamot i tekniska nämnden under ett flertal år.
Jag har varit aktiv i nämnder med ansvar för tekniska frågor sedan 1976. Nu är det fyra år sedan jag satt i tekniska nämnden och därför ska det bli skojigt att börja igen. Däremot är jag medveten om de flaskhalsar som finns där vattenledningsnätet är en tickande bomb. Dit måste det tillskjutas mer medel.
Ny i en nämnd som socialdemokraterna vill införa, är Jan Olov Häggström. En nämnd som går under arbetsnamnet välfärdsnämnd.

FLER FÖRTROENDEUPPDRAG
Det är arbetsnamnet. Vilka områden som ska ingå är inte riktigt klart, men individ- och familjeomsorg, socialmedicin, arbetsmarknad och integration, daglig verksamhet för handikappade och utbildningscentrum har nämnts, säger Jan Olov Häggström, som ingår i landstingets patientnämnd och som tidigare varit ledamot i överförmyndarnämnden och socialnämnden i Örnsköldsvik.
Intentionen med den nya nämnden är egentligen att den ska bli mer demokratisk. Att den ska ge fler förtroendeuppdrag, säger Jan Olov Häggström, som har ett mångårigt arbete som fackligt förtroendevald bakom sig, bland annat inom inom TCO och Pappers.

BODIL RESARE

Mer läsning

Annons