Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya problem för dataförening

örnsköldsvik. Den ideella dataföreningen Eagle Computing har det motigt. Visserligen är problemet med Telia-skulden löst.
Ett nytt bekymmer är att kommunen hotat dra in på Internetkopplingarna vilket kan slå undan benen för verksamheten.

Annons

Eagle Computing, med Aktiv Ungdom som moderorganisation, drivs på ideell basis. Den har funnits i ett 15-tal år och hade under fjolåret ett 90-tal medlemmar. Medlemsavgiften är 30 kronor och för uppkopplingen till Internet betalar medlemmarna 500 kronor årligen. Klubben uppbär lokalbidrag och lokalt aktivitetsstöd av kommunen.

MISSTANKE OM HACKERS
Klubblokalerna finns under Palladium och den huvudsakliga sysselsättningen bland medlemmarna är att spela dataspel. På senare år har detta utvecklats så att man numera mest sysslar med rollspel som kräver en Internetuppkoppling för varje deltagande dator.
Det var i oktober förra året som ÖA kunde berätta att föreningen fått två chockräkningar från Telia i september och oktober år 2000 om 15 000 respektive 33 000 kronor.
Misstankar fanns att någon hackat sig in på den modempool som fanns för att ungdomarna hemifrån skulle kunna nå de interna servrarna. Bland annat hade ett nummer på Seychellerna ringts 1 500 gånger. Till följd av chockräkningarna stängdes abonnemanget och modempoolen lades ned.
Vem eller vilka som låg bakom intrånget har man inte lyckats utröna i de interna utredningar som föreningen gjort.
Men skulden till Telia kvarstod. Med räntor och kravavgifter hade den i slutet av 2001 vuxit till 60 000 kronor. Pengar som föreningen inte hade någon möjlighet att betala. Konkurshotet var överhängande.
I dag är dock skulden till Telia reglerad men klubbens ekonomi är ansträngd till följd av det inträffade.
Förhandlingarna med Telia har på klubbstyrelsens uppdrag skötts av Lars-Åke Norman.
Telia och föreningen har gjort en överenskommelse som båda parter har förklarat sig nöjda med. Det hela reglerades i december 2001, säger Lars-Åke Norman.
Betyder det att föreningen betalat en viss del av skulden och att Telia avskrivit resten?
Det får du tolka hur du vill. Vi har lovat att inte offentliggöra villkoren.
Av vilken anledning vände sig klubbstyrelsen till dig? Är du van att förhandla?
Min uppgift var att nå en överenskommelse och det är avklarat. Jag är personligen bekant med många av medlemmarna och ville göra en insats.

UTREDER UPPKOPPLING
Ett nytt bekymmer är att kommunen nu startat en utredning om Internetuppkopplingar som kan komma att slå undan benen på Eagle Computing.
Hittills har vi fått använda kommunens Internetuppkoppling. Nu har man bett oss att undersöka om vi kan få någon annan sponsor för detta. Och det är sannerligen inte lätt.
Hälften av våra medlemmar är så kallade MUD-are vilket innebär att de deltar i rollspel på Internet. Varje dator har ett eget IP-nummer ut på nätet. För att kunna delta i rollspelen måste varje deltagare ha ett sådant nummer.
Stryps den möjligheten så ser jag ingen möjlighet för oss att fortsätta. Därför ser vi med oro på framtiden, säger Jonas Forsberg.


KAPAR INGEN UTAN VIDARE
örnsköldsvik. Kommunen måste skaffa sig en överblick över sitt åtagande som tar både lagringskapacitet och Internetanslutning i anspråk, förklarar Göran Söderberg, IT-chef i Örnsköldsviks kommun.
Det är nu ett antal år sedan kommunen beslöt att sponsra Eagle Computing genom att låta föreningen ansluta sig ut mot Internet via kommunens ledning.
Under de här åren har behoven och Internetanvändningen vuxit lavinartat på alla fronter, säger Göran Söderberg. Därför måste vi se över vårt åtagande eftersom det tar både lagringskapacitet och Internetanslutningar i anspråk.
Han är dock noga med att betona att några beslut om indragning inte fattats.
Vi har heller inte fört några direkta diskussioner med föreningens styrelse och det kommer vi givetvis att ha innan några som helst beslut fattas.
Men föreningen har ju uppfattat ert agerande som ett hot mot sin verksamhet.
Vi kapar inte någon utan vidare. Det är tråkigt om man uppfattat våra åtgärder på det viset. Ytterst är det dessutom en politisk fråga hur kommunen ska agera, säger Göran Söderberg.

PEHR-AXEL SUNDBOM

Mer läsning

Annons