Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya planer i inre hamnen

/
  • Örnsköldsviks kommun återupptar sina planer på att bygga ytterligare två fastigheter invid servicehuset som ska byggas där de gamla saltmagasinen i dag finns.
  • Saltmagasinen har länge varit i så dåligt skick att fastigheterna varit i akut behov av rejäl upprustning, eller rivning.

Den 20 december lär det bli luftigare i inre hamnen. Då ska nämligen saltmagasinen vara rivna.

Nu planerar Örnsköldsviks kommun för marin verksamhet och en båtshop på platsen.

Annons

Sjöbodarna i inre hamnen har varit ett landmärke i Örnsköldsvik sedan 1890-talet. Tidigare har ÖA berättat att de gamla saltmagasinen i Örnsköldsvik ska rivas, vilket de också ska - per omgående.

Ett servicehus i inre hamnen ska byggas istället, med vandrarhem på övervåningen. Det handlar om ett hus i det första läget, nio meter högt, med en yta på 270 kvadratmeter.

I de ursprungliga planerna fanns ytterligare fastigheter, och kommunens ambition har varit att bygga dem i samma stuk som de nuvarande sjöbodarna.

Den ambitionen står kvar, slår tillväxtavdelningen fast i en ansökan.

– Vår ambition har hela tiden varit att ta bort de nuvarande sjöbodarna (fyra enheter) och bygga tre nya fastigheter, säger tillväxtchefen Peter Holmqvist.

Peter Holmqvist berättar att det redan finns planer på vad som ska finnas i fastighet två och tre som ska byggas i samma stuk som det första servicehuset.

– Tanken är att använda fastighet två till någon form av marin verksamhet. Vi vill möjliggöra en båtaffär (reservdelar och båtprylar, ej båtförsäljning), och kanske något annat också. Det behövs för alla båtgäster i den stora hamnen, säger Peter Holmqvist och fortsätter:

– Vi har redan pratat med intressenter som kan tänka sig att sköta en sådan verksamhet. Här tänker vi oss också en båtuthyrning. Vi kan också tänka oss kontor till någon form av konsultverksamhet i de här lokalerna.

I den tredje fastigheten planerar kommunen för bostadsanknutna båtplatser där byggnaderna kan användas som förråd för båtägare. Båtplatsen kan de hyra i anslutning till gästhamnen.

– Det finns ett intresse från de som bor i bostadsrätter i stadsmiljö till att hyra en båtplats med förråd, säger Peter Holmqvist.

I dagarna har rivningsansökan för de nuvarande saltmagasinen beviljats.

– De kommer rivas och vi startar per omgående. Den 20 december ska allt vara klart, säger Cecilia Lideskog, projektledare för en skärgård i världsklass.

Peter Holmqvist berättar om vad som prioriteras just nu.

– Vi vill bygga servicehuset redan under 2014, och fortsätta diskussionerna för hus två och tre. I bästa fall får vi ett beslut för de fastigheterna under 2014, och möjligen byggnationer av dessa 2015.

Mer läsning

Annons