Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya närarbetsplatser på gång – nu kan kommunanställda jobba från hemmaplan

Sedan tidigare finns det kommunala närarbetsplatser i såväl Långviksmon som Gideå. Nu ska även Bjästa få sina.Då kan de som annars måste pendla till och från kommunhuset Kronan i centrala Örnsköldsvik istället jobba närmare hemmet.

Annons

När Örnsköldsviks kommun inviger de två närarbetsplatserna i Bjästa är det tredje stället utanför centralorten där det blir möjligt för kommunanställda att sköta jobbet utan att åka hela vägen in till stan.

Den möjligheten ges nu i Bjästa i Möjligheternas hus.

- Närarbetsplatser är något vi satsat på ända sedan vi förvärvade Jollen i Långviksmon 2012, säger Lena Lindström, näringslivsutvecklare på Örnsköldsviks kommun.

Hon hänvisar också till landsbygdsstrategin som kommunfullmäktige antog 2014.

- Där står det att vi ska fortsätta utveckla landsbygden. Och i projektet "Stad och bygd i balans" är ett av målen att fyra till sex närarbetsplatser ska vara etablerade i kommmunen när vi går i mål våren 2017.

Enligt Lena Lindström är det många kommunanställda både i Bjästa och Bredbyn som sitter och arbetar med administration centralt i Örnsköldsvik.

- Nu finns möjligheten för dem att jobba närmare där de bor. Det ger vinster i trafiksäkerhet när man slipper köra till och från stan. Det stärker också det sociala livet genom att man exempelvis kan lämna senare på förskolan och hämta tidigare. Och man kan handla lokalt.

De två närarbetsplatserna i Bjästa kommer ha höj- och sänkbara arbetsbord och dockningsplats för datorn.

- Då är man inkopplad både på vårt intranät och ut på internet. Det här arbetssättet med att inte ha egna fasta arbetsplatser är ju också helt i lnje med hur vi jobbar i Kronan.

Att närarbetsplatserna i Bjästa förläggs just till Möjligheternas hus är ingen slump.

- Det är viktigt att de finns i ett socialt sammanhang. Så är det i både Långviksmon och Gideå. Och i Möjligheternas hus i Bjästa finns såväl Startpunkten som Återbruket, så där jobbar redan idag ganska många människor.

Är det många som utnyttjar närarbetsplatserna i Gideå och Långviksmon?

- Möjligheten finns ju, och det är cheferna som ska bevilja att man jobbar så. I Långviksmon finns det sex-sju personer som kan utnyttja det här, och för de personerna kan det göra skillnad.

- I Bjästa finns det fler som kan utnyttja möjligheten. Där tror jag det blir vanligare att folk använder närarbetsplatserna.

Tre ställen i kommunen och målet är fyra till sex - var blir det härnäst?

- Vi söker lokaler i såväl Bredbyn som i Husum. Där är ambitionen att vi ska vara igång i höst, säger Lena Lindström.

Lena Lindström, näringslivsutvecklare på Örnsköldsviks kommun.

Mer läsning

Annons