Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya GHB-fall i Örnsköldsvik

ÖRNSKÖLDSVIK. Fyra personer fick föras till sjukhus under helgen och det finns misstankar att de var påverkade av drogen GHB. På en av Örnsköldsviks restauranger påträffades en medvetslös 17-åring, i fickan fann man en plastflaska med genomskinlig vätska.
– Det är verkligen lek med döden, säger Pia Byström, fältassistent.

Annons

I januari 2000 förbjöds innedrogen GHB, men det verkar inte haft så stort genomslag om man får döma av den stora spridning av drogen. I Örnsköldsvik, Härnösand, Göteborg och i Västra Götaland har drogen fått ett fäste, däremot är drogen relativt okänd i Stockholm.
Jag vet att det förekommer men inte i vilken omfattning, säger Pia Byström.
Vi har haft det till och från och upptäcker vissa helgerna att det finns här, säger Lars Silverlöv, yttre befäl vid Örnsköldsvikspolisen.

MEDVETSLÖS PÅ TOALETTEN
En av personerna som omhändertogs på påskafton var en 17-årig pojke. Han påträffades medvetslös på toaletten på en av Örnsköldsviks restauranger. Föräldrarna tillkallades och i jackfickan fann man en plastflaska med en genomskinlig vätska.
Misstänker vi att någon är påverkad av GHB är det raka vägen till sjukhuset, säger Lars Silverlöv.
Enligt sjukhuspersonal var ytterligare tre personer intagna under natten där man misstänker GHB-intag.
Det kan ta en till två veckor innan provsvaren är klara, säger Lars Silverlöv.

LUKTAR INGET
Formen av berusning är lite annorlunda än berusning av vanlig sprit. Det luktar inte och ena sekunden kan personen vara medvetslös och i den andra jättepigg, det är typiska tecken.
GHB är en vanlig ungdomsdrog, lättåtkomlig och billig. I små doser fungerar drogen som uppiggande och stimulerande men den är lätt att överdosera.
GHB har använts för många olika syften sedan drogen togs fram på syntetisk väg i Frankrike på 60-talet. Då var syftet att skapa ett narkos - och smärtstillande medel. Det GHB som sprids på missbruksmarknaden framställs illegalt. GHB säljs korkvis, det vill säga motsvarande korken på en PET-flaska och dricks ofta tillsammans med något annat.

TOLERANSNIVÅN ÖKAR SNABBT
Att blanda det med alkohol är livsfarligt. En del blandar till exempel med hembränd sprit, säger Pia Byström. De dödsfallen som skett är när folk har blandat GHB med alkohol. Eftersom det är luktfritt finns även risken att bli drogad.
Ju mer man brukar GHB desto högre blir toleransnivån.
Det finns de som tar GHB direkt när de vaknar på morgonen, sedan vid lunch, på rasten och innan de går och lägger sig, säger Pia Byström.
GHB är lätt att komma över och relativt lätt att tillverka.
Jag tror inte att ungdomar tycker att det är en farlig drog, säger Pia Byström.
Jag vet inte om det är ett stort problem här i kommunen med det största problemet är för användaren. Gränsen mellan att må kanon och vara medvetslös är otäck, säger Lars Silverlöv.

SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons