Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya förskolan i Örnsköldsvik 13 miljoner dyrare än beräknat

Den nya förskolan vid Ängetskolan kommer att bli betydligt dyrare än tidigare beräknat. 43 i stället för 30 miljoner kronor, vilket var den summa kommunfullmäktige tog beslut om.

Annons

I september i fjol tog bildningsnämnden ett första beslut om att bygga en helt ny förskola vid Ängetskolan, och kommunfullmäktige tog i december samma beslut.

Bildningsnämndens ordförande Birgith Olsson Johansson (S) var närmast lyrisk:

– Det här är otroligt roligt. Vi har tagit ett historiskt beslut – att bygga en fristående permanent förskola, sa hon till allehanda.se.

Förskolan ska stå klar 2018, rymma 120 till 130 barn i åtta grupper och ersätta de provisoriska paviljonger som i dag finns vid Ängetskolan.

Den nya förskolan vid Ängetskolan ska ersätta de paviljonger som nu finns där och som kommunen hyr för dyra pengar.

Enligt de tidigare besluten skulle den nya förskolan kosta 30 miljoner kronor. Men det kommer långt ifrån att räcka.

Den första summan var beräknad utifrån att skolan skulle bli 1 200 kvadratmeter. Men enligt den förstudie som nu gjorts skulle den ytan vara för liten.

Läs också: Örnsköldsvik söker nya miljoner från staten för att minska barngrupperna

Enligt förstudien behövs 1 560 kvadratmeter för att klara behoven.

Kostnad: nära 43 miljoner kronor. 42 915 000 för att vara exakt.

Det vill säga 43 procent mer än den ursprungliga beräkningen.

Bildningsnämnden sade ja till bygget med den nya kostnaden vid sitt möte på tisdagen. Göran Wåhlstedt (V) satt ordförande och förklarar fördyringen så här:

– 30 miljoner var väl mer "fingret i luften". Besluten som togs var egentligen ett besked om att förskolan ska byggas. Det har också tagits fram ett funktionsprogram för förskolan, en kravspec på hur en förskola ska ungera.

Han konstaterar att de som jobbar i förskoleverksamheten fått vara med och jobba fram vad som krävs i den nya förskolan.

– Ur demokratisynpunkt är det väldigt bra.

Läs också: Över 60 miljoner för förskolorna

Den borgerliga alliansen sa ja till bygget, men ville ha ett tillägg till beslutet; att nya riktlinjer för förskolor som Skolverket nyligen satt upp skulle beaktas i den fortsatta planeringen.

Men alliansen fick nej från majoriteten.

– Om det finns nya riktlinjer tycker vi att de ska beaktas. Det är märkligt att majoriteten inte ville gå med på det, säger Lena Lindgren (C), andre vice ordförande i nämnden.

Göran Wåhlstedt:

– Vi vet inte hur de nya riktlinjerna ska tolkas, det är någonting förvaltningen tittar på nu.

Kommunfullmäktige har nu att ta det slutgiltiga beslutet om bygget av den nya förskolan – och de ökade kostnaderna. Det görs vid mötet i juni.

Mer läsning

Annons