Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny väg nödvändig i tuff grisbransch

/
  • Jan-Olof och Maria Johansson gör en satsning och ser den som en nödvändighet i den turbulenta branschen för grisbönder.

Ett 50-tal grisbönder har blivit av med sina kontrakt i den turbulenta branschen.
– Det är obegripligt hur det blivit. Den väg vi ska gå är nödvändig, säger Jan-Olof Johansson.

Annons

Den svenska grismarknaden beskrivs av många bönder som mycket turbulent just nu. Den senaste tiden har Scan brutit samarbetet med ett 20-tal av sina gårdar.

Det pågår även neddragningar vid andra slakterier, vilket gör att uppemot 50 grisgårdar i Sverige står utan kontrakt, enligt Lantbrukarnas riksförbund.

Grisuppfödare i hela Sverige får allt svårare att hitta slakterier som kan ta emot deras grisar, detta trots att det närproducerade värnas i ett flertal undersökningar. Efterfrågan på svenskt fläskkött är bristande helt enkelt. En mer korrekt benämning är att efterfrågan på billigt kött är större.

Förbrukningen av fläskkött ökade till exempel förra året och ökningen bestod i det billigare fläskköttet. Jan-Olof och Maria Johansson är Örnsköldsviks enda grisbönder, och har svårt att förstår hur det har blivit så här.

– Det är obegripligt. Det verkar som att det är svårt att bli av med svenskt fläskkött till slakterierna. Men visst, alla är människor och den röda, billigare prislappen styr i många fall, säger Jan-Olof Johansson som bedriver lantbruksverksamhet i Långsjön utanför Trehörningsjö.

Jan-Olof och Maria Johansson har däremot inte några problem med att sälja sina grisar.

– Grisgårdar i Västerbotten och Norrbotten har lagt ner, så det blir färre och färre som håller på. Vi som levererar kött till Nyhléns och Hugossons slakteri i Luleå har till skillnad från andra haft fullt upp med att sälja av de grisar vi har, säger Jan-Olof Johansson.

– I somras kom de när vi nästan inte hade grisar till dem, säger Maria Johansson.

Länsstyrelsen beviljade i september förra året ett företagsstöd om 500 000 kronor till Johanssons lantbruksverksamhet för att bygga gårdsslakteriet.

– Planen ligger fast. Vi tänker börja bygga till våren. Det optimala därefter vore att vi kan börja sälja direkt till konsumenten. Då skulle vi också undvika de stressade transporterna för grisarna.

Paret har fött upp grisar på sin gård sedan 1997 och vill alltså utöka verksamheten. Det är med dubbla känslor de blickar in i framtiden.

– Det är spännande och ovisst, något nytt. Man är lite rädd att det inte ska gå, men vissa dagar känns det bättre, och att det här kommer bli riktigt bra, säger Maria Johansson.

– Ska vi fortsätta med grisar är det här det enda alternativet. Och det vill vi, för det är kul att hålla på med dem, säger Jan-Olof Johansson.

Mer läsning

Annons