Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny trygghetsgrupp ska främja lugnet i Gullänget och Högland: "Ingenting kan någonsin bli tryggt nog"

Gullängets- och Höglandsområdets Trygghetsgrupp har bildats för att främja trygghet och säkerhet i området. I höst drar arbetet igång.

Annons

Som Allehanda.se tidigare rapporterat håller trygghetsgrupper på att bildas för att främja trygghet och säkerhet runt om i Örnsköldsviks kommun.

En av dessa grupper som är i uppstartsfas är Gullängets- och Höglandsområdets Trygghetsgrupp. Med den jobbar bland annat Jerry Carlström, rektor Ängetskolan åk 4-9 och Ulric Appelblad, rektor grundsärskolan i Örnsköldsvik, med att plocka fram strategier för gruppens framtida arbete. Som rektorer representerar de skolan i satsningen som till stor del samordnas av Brottsförebyggande rådet.

– Syftet är att jobba för att få ett tryggare område. Den här gruppen har inte på något sätt uppstått för att det är otryggt här, utan för att främja den trygghet redan som finns. Spontant vill jag ge en eloge till alla ungdomar här, säger Jerry Carlström.

Han berättar att de upplevt området som alltmer tryggt de senaste åren och att den nybildade trygghetsgruppens arbete därför till en början kommer handla om att skapa ett starkt nätverk mellan; skola, föräldrar, fritidsgårdar, polis, fältassistenter.

– Men om det händer saker kommer vi gå in och arbeta även där, säger Ulric Appelblad.

Gullängets- och Höglandsområdets nystartade Trygghetsgrupp kommer jobba med att främja tryggheten i området.

Trygghetsgruppen hade sin första träff i april i våras. Alla föräldrar till barn i årskurs 4-9 på Ängetskolan och Höglandskolan bjöds in men även "andra viktiga vuxna i närområdet" välkomnades i inbjudan. De vill få med så många som möjligt på tåget.

– Ett samhälle blir aldrig bättre än vad en enskild individ bidrar med, säger Jerry Carlström.

Utöver att trygghetsgruppen introducerade stod även sociala medier och nätmobbing på agendan. Både Jerry Carlström och Ulric Appelblad menar på att det är lika självklart för dem att lägga fokus där som på övriga områden.

– Barnen har ju vuxit upp med det här, men sociala medier är som fritidsgårdar utan personal. Vi är inga motståndare men vi vill hjälpa barnen in, säger Jerry Carlström.

Vad händer nu närmast i höst?

– Nästa steg för oss blir att bjuda in viktiga lokala aktörer, allt från företag till idrottsföreningar, för att se om de har några idéer och vill engagera sig, säger Jerry Carlström.

Mer läsning