Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skola i Bredbyn – men inte än på några år

/

Vallöftet var att börja bygga en ny skola i Bredbyn under mandatperioden.

Annons

Så här lät löftet från ordförande i bildningsnämnden:

– Arbetet ska påbörjas under mandatperioden, säger Birgith Olsson Johansson.

Lovade gjorde också kommunalrådet. Barnens arbetsmiljö skulle prioriteras och spaden skulle ned i marken under mandatperioden:

– Det handlar inte bara om hammare och spik. Men visst ska vi börja bygga en ny skola i Bredbyn, säger Elvy Söderström (S) i ÖA:s stora valintervju.

Nu kommer nya besked. Projektet skjuts fram ytterligare några år.

Detta står att läsa i kommunens tidning Nolaskogs: "Bredbynskolan ska renoveras så att eleverna får en bättre skolmiljö. Innan bygget startar ska elever, föräldrar och skolpersonal få tycka till om planeringen. År 2017 ska Bredbyns moderna skola vara klar."

Kommunföreträdare har i omgångar lovat att dra i gång med projekteringen av Bredbynskolan.

– Vi har i alla fall ännu inte börjat föra några diskussioner om en eventuell fördröjning, säger Birgith Olsson Johansson om satsningen i ÖA redan i juni 2003.

Saken är att byggplaner funnits sedan 1990-talet. Då togs initiativ till projektet S3B (Själevad, Bjästa, Bredbyn, Björna) där fyra skolor skulle moderniseras.

Beträffande Bredbynskolans renovering finns 16,5 miljoner kronor avsatta i investeringsplanen i dagsläget. Men över 100 miljoner kronor satsades på Själevadskolan såväl som på Bjästaskolan.

Ska motsvarande summor investeras i Bredbyn?

– Jag vill inte ge någon siffra eller spekulera kring kostnader eftersom jag inte är byggingenjör. Men mindre kommer det i sannolikt inte att bli, säger Birgith Olsson Johansson.

Är målsättningen att bygget ska stå färdigt 2017?

– Det är inte hugget i sten. Jag vill inte säga en bestämd tidpunkt. Det viktigaste är att skolan blir bra och huvudsaken är att projektet blir av.

Kommunalrådet sa att det skulle börja byggas under mandatperioden. Vad säger du om det vallöftet?

– Det är inte första gången som vi fått skjuta på ett byggprojekt. Hela satsningen S3B har ju blivit förskjutet i omgångar.

– Vi har tagit Bjästa och Själevad. Nu tar vi Bredbyn och sedan är det dags för Björna.

Mer läsning

Annons