Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny rättegång mot terapeut - fängelsedom i tingsrätten

/

Rättegången mot den numera 55-årige före detta terapeuten från Örnsköldsvik har startat.

Annons

I tingsrätten dömdes mannen från Örnsköldsvik till tio månaders fängelse och 215 000 kronor i skadestånd.
Domen överklagades av samtliga parter – och i går inleddes hovrättsförhandlingarna.
– Äntligen, sa den dömde mannen innan han gick in i rättssalen.
Trots att hovrättsförhandlingen inte ens startat drog den 54-mannen från Örnsköldsvik en lättnadens suck.
Han sa att det första ordet han tänkte på är äntligen.
– Ja, men det är fjärde sommaren man har det här efter sig, sa han och skakade på sitt huvud.
Domen i tingsrätten kom den 7 november förra året. Den sa att mannen ska avtjäna ett tio månader långt fängelsestraff för att sexuellt ha utnyttjat tre kvinnor i beroendeställning. Brotten begicks 2009 och 2010.
Tingsrätten dömde honom även att betala 215 000 kronor i skadestånd till de tre kvinnorna, som inte var på plats i hovrätten.
– Här kommer det nog inte bli mer dramatiskt än att vi lyssnar igenom banden från tingsrätten, förklarade kammaråklagare Stina Sjöqvist inför gårdagens inledning.
Att det på nytt blir en förhandling bakom stängda dörrar förklarar Stina Sjöqvist med att det som sägs i rättssalen är integritetskränkande för främst de tre utsatta kvinnorna.
– Det är ganska mycket som de har utlämnat om sig själva. Man måste förstå om de anser att det finns detaljer som inte ska höras av fler än nödvändigt.
Även målsägandebiträdet Ulf Holst trodde på en ganska odramatisk förhandling när hovrätten hade att lyssna till ljudupptagningar från tingsrätten förra året.
– I mitt fall blir det väldigt passivt. Så är det i hovrätten för målsägandebiträden, sa Ulf Holst.
Tingsrättsdomen är överklagat av såväl åklagare Stina Sjöqvist som de tre kvinnorna – och den dömde mannen.
Stina Sjöqvist kräver att hovrätten skärper fängelsestraffet till en ökning med minst två månader. Ulf Holst berättade i hovrätten att kvinnornas skadeståndskrav från tingsrätten ligger kvar – vilket i så fall kan innebära att mannen ska betala totalt 311 300 till den utsatta trion.
Den dömde 54-åringens försvarare Marie Thors förklarade att de ogillar åtalet. Mannen motsätter sig både strafftiden och skadestånden, men kan tänka sig att dömas till samhällstjänst.
Tre minuter efter det att parterna hade tagit plats i hovrättens Sal 1 förklarade domaren Per-Anders Svensson att resten av förhandlingen skulle ske bakom stängda dörrar.

Mer läsning

Annons