Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny mötesplats för invandrare i Ö-vik

ÖRNSKÖLDSVIK. Vad gör man som nyinflyttad i Örnsköldsvik? Och hur lär man sig Sveriges lagar om man inte förstår svenska. Genom en mötesplats kan olika kulturer mötas. Någon sådan för invandrare finns inte i Örnsköldsvik i dag, men snart.

Annons

Som nyinflyttad i ett nytt land eller i en stad dyker många frågor upp. Det kan även vara skönt att träffa likasinnade och skapa ett kontaktnät.
Frågor som dessa diskuterades i lördags när bland annat NBV och olika nationaliteter träffades för att hitta vägar till en ny mötesplats.
De finns ett behov av en mötesplats för invandrare, jag drar mig egentligen för att använda det ordet, så låt oss säga inflyttade, säger Johan Wedin, aktiv i NBV. De är viktiga för att de har flyttat hit.
Johan Wedin och Ahmed Osman har talat med olika grupper om en mötesplats och det har visat sig att behovet är stort.
De flesta föräldrar som flyttar hit vill ha stöd. De känner exempelvis inte till Sveriges lagar. De vill ha en plats där de kan växla idéer och visa upp sin kultur, säger Ahmed Osman.
Jag är här för att möta olika kulturer. Det är också nyttigt för mina barn. Om jag kan bidra med något så är det bra, säger Vanja Westmann, bland annat involverad i tjejjouren Cayenne.
Det är tänkt att det ska vara en plats för ömsesidigt utbyte, säger Ahmed Osman.

MÅNGA IDÉER
Syftet med lördagens möte var inte att ta fram en konkret idé med färdigt schema med aktiviteter utan att spåna. Och idéer fanns det många av. Någon vill skriva, en annan spela teater och en kvinna ville umgås med andra mammor.
Vi behöver vara tillsammans och lära känna varandra, säger Osman Khalil.
Det finns inget att göra en söndag i Örnsköldsvik. Har man någonstans att vara kan exempelvis kvinnorna bestämma sig för att träffas och dricka kaffe så kan männen ta hand om barnen. Det skulle vara behändigt med en mötesplats. Nu som det ser ut i dag så sitter man där man sitter, säger Moustafa Bozan.

INVIGER MED FEST
Kontentan av mötet var alltså att det behövs en mötesplats. Sagt och gjort, nu är även en lokal bokad. Så om två veckor öppnas en mötesplats i NBV:s lokaler och den invigs med fest.
Vad som sedan kommer att stå på programmet beror på folks intressen.
Genom att träffa nya människor så finner man gemensamma intressen och på så sätt byggs verksamheten, säger Vanja Westman.

SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons