Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny kritik mot sjukresor

HÄRNÖSAND. Kritiken växer mot sjukresorna och färdtjänsten i Samtrans regi.
Efter negativa synpunkter från flera håll reagerar nu även sjukhusdirektör Bo Larsson i Härnösand-Medelpads hälso- och sjukvård.

Annons

Vi kan konstatera att er samverkan med oss inte fungerar på ett tillfredsställande sätt. Allt för många patienter och personal har drabbats av negativa incidenter, och detta kan vi inte acceptera, framhåller Bo Larsson i ett brev till Samtranschefen Hans Edin.
I första hand begärs ett sammanträffande för att få igång en dialog om hur resorna kan bli bättre för kunderna/patienterna.
Dialogen har förgäves efterlysts tidigare i mars i år utifrån ett femtiotal avvikelser som har rapporterats från flera basenheter.
Avvikelserna innehåller en blandning av bristande kunskaper, tekniska fel på fax och datorer samt mänskliga faktorer som missförstånd och dåligt bemötande.

BLODTRANSPORT FÖRSENAD
Taxi som missar adressen, taxi som kommer mycket för sent och taxi som inte kommer alls är en del av kritiken. Men det finns mer flagranta och allvarligare exempel.
Vid ett tillfälle blev en akut transport av blod till Härnösand fördröjd i en timme och femton minuter. En annan gång tvingades en 80-årig man stå ute och vänta på taxi i 20 graders kyla för att chauffören skulle hitta rätt. I ett fall uteblev bärhjälp och efter en timmes väntan bars en patient av chauffören ensam.
Samtrans i Västernorrland AB ägs gemensamt av landstinget och kommunerna i länet. Sedan den 1 april i år ingår Samtrans i länstrafikbolaget. Syftet är att samordna sjukresor och färdtjänst via en beställningscentral i Ånge.

SKA SPARA 27 MILJONER
Det ska enligt kalkylerna spara 27 miljoner om året.
Protesterna mot Samtrans har haglat från många håll. Det gäller inte minst från handikapporganisationer och enskilda patienter.
I omgångar har hård kritik och flera uppmärksammade fall också redovisats för politikerna i landstingsfullmäktige.
Ytterligare agg gäller att beställningscentralen aldrig gick ut på offentlig upphandling där privata aktörer hade en chans att räkna på uppdraget.
Det ifrågasattes nyligen av experterna den privata Konkurrenskommissionen. KLAS LEFFLER

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons