Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har vårdcentralerna fått privat konkurrens

ÖRNSKÖLDSVIK. Behövs det ett privat alternativ till primärvården i Örnsköldsvik? Ja, det anser man på Danbohälsan AB i Gullänget. Företaget har breddat sin verksamhet och erbjuder närsjukvård som komplement till landstingets vårdcentraler. Det sker jämsides med företagshälsovård, arbetsmiljö och rehabilitering som var inriktningen tidigare.

Annons

Vi konkurrerar inte med den allmänna vården, vi avlastar. Landstinget remitterar till och med patienter till oss, säger Bo Karlsson, som tillsammans med Dan Norlin äger Danbohälsan.
Företaget håller till i egna lokaler i Gullänget, fem behandlingsrum plus laboratorium. I filialen vid Hägglunds Drives i Mellansel är en företagssköterska stationär och personalen från Gullänget ambulerar.

FRÅN LANDSTINGET
Nyligen hoppade Jan-Erik Rehn av från sin distriktsläkartjänst i Själevad och valde Danbohälsan i stället. Ett klart lyft, tycker han. Nu kan han jobba 75 procent, mot 150 tidigare, och får mer tid för familjen i Norrflärke. Men framför allt värderar han de yrkesmässiga fördelarna.
Det är trögt att jobba i landstinget. Här känner jag en helt annan närhet till beslutsfattarna. Det är intressant att bygga upp verksamheten och arbeta professionellt med det jag är intresserad av.
Som allmänläkare kan Jan-Erik Rehn erbjuda alla typer av vanlig sjukvård, precis som när han jobbade på vårdcentralen. Hud, ögon och öron är specialintressen. Gynpatienter med exempelvis klimakteriebesvär är också välkomna. Men behövs operation får patienten remiss till sjukhuset.
Hägglunds började
Danbohälsan har sina rötter i Hägglunds företagshälsovård. Där arbetade Bo Karlsson och Dan Norlin innan de 1993 startade eget med Hägglundsföretagen som viktigaste kunder. Med åren har verksamheten växt och förändrats. I dag består kunderna av 70-80 företag med totalt cirka 2 400 anställda.
Danbohälsans tio anställda har bred kompetens. Företagsläkaren Dan Norlin kompletteras av Jan-Erik Rehn som är allmänläkare med specialkompetens.
I övrigt ingår två arbetsmiljöingenjörer, en ergonom, tre företagssköterskor, en mottagningssköterska och en undersköterska.
Gränsdragningen mellan företagshälsovård och vanlig sjukvård har varit ett dilemma. Tidigare gick 60 procent av Dan Norlins arbetstid åt till sjukvård, långt utöver kontrakten med arbetsgivarna.

KAN BETALA
Men tack vare allmänläkaren Jan-Erik Rehn sker nu en naturlig uppdelning. Man har inte längre bara företagspatienter. Privat sjukförsäkring blir allt vanligare, och många kan även tänka sig att betala ur egen börs.
Danbohälsan har goda kontakter med den allmänna vården men ingen gräddfil till dess resurser. Avtal med landstinget saknas, vilket gör det betydligt dyrare att gå till Danbohälsan än till en vårdcentral.
Patienten kan få betala 600700 kronor eller till och med 1 200 kronor för ett läkarbesök. Här förekommer inga subventioner, men det är nivån på timpriset i landstingets avtal med privatläkare.
Jan-Erik Rehn tror att många föredrar privata alternativ även om de kostar lite mer.
Den allmänna vården är underbemannad och måste prioritera. De minst akuta problemen prioriteras bort. Många har också svårt att besöka sin vårdcentral om den ligger långt ifrån jobbet.
Att det är nära mellan arbetsplatserna och Danbohälsan uppskattas.
Det betyder också mycket att vi inte har några väntetider. I princip kan du få komma i dag eller i morgon. Och du får kontinuitet, vet vilken läkare du ska träffa, säger Bo Karlsson.
I och för sig skulle Danbohälsans vd inte ha något emot ett samarbete med landstinget.
Men vi har förstått att det inte är politiskt gångbart och har inte drivit det särskilt hårt.
Primärvården vet att vi är värdefulla.
Vi har det tufft men tycker att vi tar ett samhällsansvar som fortsätter.

BERIT NORSTEDT

Mer läsning

Annons