Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu delas tidningar ut med postbilar

/
  • Åke Törnqvist är en av tidningsdistributörerna som här startar premiärturen med postbil.

Får du tidningen lite senare på morgonen? Det beror på en stor omorganisation hos tidningsdistributionen, med bland annat ändrade körsträckor.

Annons

Den första november skedde omläggningen över en natt. 65 distributionsområden, eller distrikt, har blivit 50.

– Det har varit mycket i omorganisationen, inte bara distriktsomläggning. Vi har ställt om fordonssidan till postbilar också, som är högerstyrda. Men det har gått fantastiskt bra, säger Stefan Borgström, distributionschef för Tidningstjänst AB.

Tidningstjänst har 70-75 anställda i Örnsköldsviks kommun. De delar ut cirka 18 000 tidningar en vardag, varav cirka 14 000 är ÖA och resten är veckotidningar, facktidskrifter och månadsmagasin, 27 titlar totalt. Tidningstjänst ägs av Posten.

– Det är förståndigt att vi ska använda vår gemensamma bilpark, men vi har inte samma förutsättningar. Vi jobbar natt och skulle behöva mer belysning.

– Och så är det backvarnare på bilen som piper, det är inte så bra på natten. Men vi får rätta oss efter det.

Tidningstjänst har 17 egna, högerstyrda bilar. 24 postbilar tjänstgör som bilar för tidningsdistribution, som hämtas ut med passerkort i alkoskåp hos Posten.

– Det är många moment som de anställda inte är vana vid, säger Stefan Borgström.

Tillsammans med Karin Näslund och AnnaCarin Lindgren i Örnsköldsvik har han arbetat i ett halvår med omläggningen; personalfrågor, fordonsfrågan, utbildning och nya körsträckor.

Har ni fått några reaktioner?

– Normalt har Örnsköldsvik Sveriges bästa distribution med lägst antal reklamationer. Dagen när allt ställdes om fick vi 100 reklamationer och det halveras dag för dag, nu har vi kanske 20 fel. Det tycker vi inte är mycket, men vi är vana vid cirka fem fel, säger han.

Mer läsning

Annons