Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir det dyrare att köpa hus

/

Villapriserna stiger i landet – och allra mest i Västernorrland.

I Örnsköldsvik steg priserna med 5 procent det senaste kvartalet.

Annons

SCB har publicerat sin Småhusbarometer, statistik på villapriserna i landet. Det är den enda heltäckande statistiken, eftersom den utgår från lagfarterna och därmed kommer samtliga försäljningar med, även de som inte gått via mäklare.

Enligt SCB steg villapriserna perioden augusti–oktober med drygt 1 procent i landet och jämfört med samma period i fjol med 3 procent.

Västernorrland sticker ut positivt – om man har sålt ... I länet som helhet steg priserna med 7 procent senaste perioden och med 6 procent jämfört med samma kvartal ifjol.

Det senaste kvartalet visar Sundsvall den största prisökningen i landet – 10 procent.

Även i Örnsköldsvik har priserna stigit kraftigt. Här var ökningen 5 procent senaste kvartalet och 4 procent jämfört med samma period 2012.

Medelvillan i Örnsköldsvik kostar nu över miljonen, noga räknat 1 070 000 kronor. Vilket fortfarande är jämförelsevis lågt, men högre än till exempel Skellefteå. Medelvillan i landet kostar över 2 miljoner.

Allra dyraste villorna finns förstås i Stockholm. Där är medelpriset 3,9 miljoner.

SCB listar enbart de kommuner som har över 50 000 invånare, därför finns bara Sundsvall och Örnsköldsvik med i statistiken när det gäller Västernorrland.

Mer läsning

Annons