Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrlands bästa driftförare korades i Köpmanholmen: "Det är världens mest växande motorsport"

Med full gas och hjulspinn sladdar förarna in i kurvan med full kontroll. Det bjöds på en fartfylld show när norra Sveriges bästa driftförare gjorde upp i Northern Drift Series under lördagen.

Annons

Drifting är en populär motorsport i Japan med anor från 70-talet där det går ut på att framföra sin bil så fort som möjligt med kontrollerade sladdar. Intresset för sporten har ökat explosionsartat de senaste tio åren, inte minst i Sverige.

Under lördagen var det dags att utse norra Sveriges bästa driftförare under finalen i Northern Drift Series i Köpmanholmen.

Stefan Henricsson från Bräcke tog hem förstaplatsen i Proint klassen med sin Nissan 200SX  S14.

Varje förare bedömdes av tre domare som kollade på körlinjen, hastighet och vinkel på sladden.

– Det är jätteroligt, man ska kontrollera det okontrollerbara. Det ska gå fort och bilen ska helst stå i 90 grader i kurvan, säger Jim Nordquist som både tävlar och arrangerar tävlingen.

Totalt deltog 20 förare fördelat på två klasser.

– Modified är en instegsklass som blivit populär, där kan man tävla med sin vanliga gatbil. Sen har vi Proint där lite värre bilar med upp till 1000 hästkrafter deltar

Jim Nordquist har både arrangerat tävlingen och deltagit i Proint klassen. Bakom sig har han sin Nissan 200SX S14 med en Toyota Supra motor på drygt 500 hästkrafter.

Jim berättar att trots att det är en dyr sport att hålla på med finns ett stort intresse.

– Det är världens mest växande motorsport, det finns ett enormt intresse. Vem som helst kan komma med en bakhjulsdriven bil och sladda.

Kvalitén på deltagarna var enligt Jim riktigt hög i båda klasserna och publiken fick sig en fartfylld uppvisning, om än något blöt på grund av regn.

Förarna tävlar både enskilt och tillsammans på banan i drifting. Här visar Mathias Johansson från Nordmaling och Dennis Wikberg från Umeå twin drift.

Vinnare i Modified klassen blev Niklas Viklund med sin Nissan S13. I Proint klassen tog Stefan Henricsson hem vinsten med en Nissan S14.

För Jim blev lördagens resultat lidande på grund av en trasig kylare vilket ledde till en sista placering i Proint-klassen.

– Det har gått dåligt i dag, bilen har kokat hela dagen. Jag lyckades fullfölja alla lopp, men det blir ingen pallplats.

Upp till 12 par däck kan behöva bytas under en drifttävling.

Drygt 450 besökare var på plats.

Mer läsning