Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrland kräver bredband av EU

Norrlands utveckling behöver extra fördelning av EU-medel i form av gleshetsbonus.
Det kräver Europaforum Norra Sverige i en skrivelse till regeringen och EU-kommissionen.

Annons

De fyra nordligaste länen som deltagit i ett tvådagarsmöte i Umeå anser att gleshetsmedlen ska användas till infrastruktursatsningar inom bredband samt gods- och persontransporter.

– Det borde vara en självklarhet att vi får använda gleshetsmedlen till att överbrygga de stora avstånden i vårt glesa län. Jag är förvånad och oroad över att EU-kommissionen och regeringen inte ännu tydligt uttalar detta.

– Det här är viktigt för norra Sveriges och vårt läns framtid och nu måste vi jobba tillsammans, kanske även med våra nordiska vänner, för att dessa medel ska kunna satsas där de gör mest nytta.

– Det handlar om totalt 758 miljoner kronor för bara Jämtlands och Västernorrlands län. Detta är medel som behövs för bättre infrastruktur och som vi inte kan undvara, säger Åsa Möller (M), landstingsfullmäktiges ordförande i Västernorrland och vice ordförande i Europaforum, i en presskommentar.

På IT-området betonas kravet att bygga ut högkvalitativt bredband och mobiltäckning. På stora områden saknas i dag incitament för marknaden att investera.

Mer läsning

Annons