Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrflärkes lador prisade

Annons

Ängsladorna i Norrflärke, Anundsjö, är de vackraste som finns i ett norrländskt odlingslandskap.
De är från och med igår statuerade som byggnadsminnen.
35 omsorgsfullt bevarade, representerande den svenska ladan.

Sveriges Hembygdsförbund satte byggnadsmärket på fem lador i fem norrländska län. För Västernorrlands län sattes symbolen på en av ladorna i Norrflärke.
Norrflärke Ängsladuförening har funnits sedan 1991. Under årens lopp har föreningen restaurerat 30-talet lador som nu står kvar i odlingslandskapet.
Norrflärke Ängsladuförening föddes när byborna blev uppmärksammade på att det norrländska kulturlandskapet för alltid skulle förlora sin särprägel om inte kraftfulla insatser gjordes.
Det var egentligen Bengt Häger, länsantikvarie, som från början gav oss idén att starta föreningen, berättar Rolf Edholm, Norrflärke, som är ängsladuföreningens ordförande.
Bengt Häger uppmanade oss att försöka rädda de vackra lador som fanns kvar men som hotade att förfalla. Så föddes vårt beslut att rädda kvar det som gick att rädda kvar, säger Rolf Edholm.
Ängsladuföreningen i Norrflärke har hittills åtgärdat 35 av de 50-tal lador som finns, fullt synliga från stora vägen.
Vi fick anslag från länsstyrelsen som gjorde det möjligt att ta oss an projektet. Vi gav uppdraget att sätta nya tak, lyfta ladorna med mera till Kubbe Norrflärke Idrottsförening. Idrottsföreningen behövde pengarna och vi fick ett bra resultat, säger Rolf Edholm.

I går uppvaktades Norrflärke Ängsladuförening, vars styrelse också består av Lars Sandström, Birger Svensson, Nils Lindberg och Inge Byström, av Hjördis Ek, byggnadsantikvarie för länsmuseet och två representanter för Ångermanlands Hembygdsförbund, Börje Eriksson och Leif Dahlberg, som vid en enkel ceremoni spikade fast byggnadsmärket på en av ladorna i Norrflärke.
Sveriges Hembygdsförbunds byggnadspris instiftades 1924 och delas ut både till äldre byggnader som restaurerats på ett pietetsfullt sätt och till nyskapande arkitektur.
I år är det fem lador i fem norrländska län som får var sitt byggnadsmärke. Märket delades ut i går och vid exakt samma tidpunkt i alla fem länen.
Genom att skapa uppmärksamhet kring ladan i landskapet vill SHF stödja det pågående räddningsprojektet Ladans landskap, men också betona vikten av att fler inser betydelsen av att byggnaderna får stå kvar i odlingslandskapet. De norrländska landskapen är Sveriges mest betydelsefulla områden när det gäller kunskap om äldre träbyggnadsteknik.

I ett europeiskt perspektiv är de norrländska odlingslandskapet unikt. Här finns kulturhistorien som visar boskapsskötselns stora betydelse och hur jordbruket organiserats. En gård kan ha haft upp till 30-talet byggnader, de flesta utspridda.
I ladan förvarades vinterfodret och i härbret säden.
Numera har de ingen uppgift att fylla när det gäller förvaring.
Byggnaderna har en central betydelse för upplevelsen av landskapet. Ett vackert landskap har också sin betydelse för turismen.
Norrflärke Ängsladuförening fick med all rätt många berömmande ord igår.


ALICE NÄSLUND

Mer läsning

Annons