Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordiska motståndsrörelsen spred nazistpropaganda under aktivitetsvecka i Örnsköldsvik

Nordiska motståndsrörelsen – som den numera kallar sig – fortsätter att sprida sin nazistiska propagande i Örnsköldsvik. Bland annat med uppmaningen "läs sanningen om Hitler". Enligt en artikel på rörelsens sajt har en kampgrupp i kommunen haft en aktivitetsvecka.

Annons

Svenska motståndsrörelsen gör ett stort nummer av att den nu kallar sig Nordiska motståndsrörelsen, med avdelningar/förgreningar i de övriga nordiska länderna.

Propagandan är dock densamma som tidigare – nazistisk, med allt vad det innebär av rasism och fascism, judehat och förhärligande av massmördaren Adolf Hitler.

I Örnsköldsvik har rörelsen varit i farten vid ett antal tillfällen, det mest uppmärksammade när den manifesterade på torget förra hösten. Då den tidigare prästen Pia Boija stod upp mot nazisterna och sedermera blev vald till Årets Västernorrlänning.

Nu och då dyker deras affischer upp, senast i början av juli på torget, inför en HBTQ-manifestation.

Rörelsen driver sajten Nordfront, med ny ansvarig utgivare – den tidigare, Fredrik Vejdeland, släpptes nyligen efter att ha avtjänat ett fyra månader långt fängelsestraff för 26 fall av hets mot folkgrupp och två fall av uppvigling.

Enligt Nordfront har Nordiska moståndsrörelsen en "kampgrupp i Örnsköldsvik. På sajten finns en artikel där det står att "aktivister ur Kampgrupp 405 genomfört en hel del aktiviteter" under vecka 28, däribland affischering och sprayning.

Enligt samma artikel finns en namngiven gruppchef. Han är tydlig med sina värderingar på sin Facebook-sida och har där också lagt ut bilder som visar aktiviteter han, eller möjligen gruppen, sysslat med.

Sprayningen har gjorts bland annat på pelarna till bron på Skyttis och vid övergångsstället i korsningen E4/Storgatan.

På pelarna till bron på Skyttis har Nordiska motståndsrörelsen målat sitt budskap.

På Skyttis är budskapet: "Frigör dig".

Vid övergångsstället det mindre subtila: "Läs sanningen om Adolf Hitler".

På övergångsstället i korsningen Storgatan/E4 är budskapet något mindre subtilt än på Skyttis.

Dick Danielsson är kommissarie och kommunpolis och kände inte till sprayningarna, men blir inte förvånad när han får höra om dem.

– Sådana har vi haft tidigare. För ett tag sedan var det en vid Paradisgaraget, också med Hitler-budskap.

Vad gör ni när ni uppmärksammas på sådant här?

– En polisanmälan upprättas och parellellt med detta skickar vi information till Justitiekanslern och säkerhetspolisen.

– Vi ser allvarligt på den här typen av aktioner.

Att det rör sig om klotter, som är straffbart, är klart. Huruvida budskapen är det, är oklart.

– Det kan vara hets mot folkgrupp, säger Dick Danielsson.

Efter polisanmälan inleds en förundersökning, men generellt kan sägas att det är väldigt svårt att få tag på gärningsmännen i sådana här fall.

– Genom åren tror jag att jag bara varit med om det vid ett tillfälle, när någon hade sprejat ett hakkors. Men då fanns ett vittne. Klotter över huvud taget är väldigt svårt att utreda, säger Dick Danielsson.

– Har vi tur kan vi hitta något vid en husrannsakan, på en film eller en bild. Man vill ju ofta dokumentera det man gjort.

Mer läsning

Annons