Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordfronts affischer byttes ut mot färgglada prideflaggor i Ö-vik

Drygt tre veckor har gått sedan femtio oskyldiga människor dödades på en gayklubb i Orlando. I dag hedrades offren med en HBTQ-manifestation på Stora torget i Örnsköldsvik.

Annons

Tåget gick från Örnsköldsviks kyrka, längs med Storgatan ner till Stora torget.

Klockan två startade Solidaritetsgruppen sin manifestation med ett tåg från Örnsköldsviks kyrka ner till Stora torget. Nordfronts affischering från morgonen syntes bara som några blöta pappersbitar på marken och istället vajade Prideflaggor i blåsten.

Lagom till att skaran på drygt 50 personer nådde torget för att lyssna till talare och poesi lyste spöregnet med sin frånvaro.

Erik Nordlund, SSU talade om vikten av att skapa trygg rum för hbtq-personer.

Erik Nordlund, Distriktsombudsman för SSU i Västernorrland, var en av talarna på plats. Han pratade om vikten av att skapa trygga rum och konstaterade att "strukturella problem kräver strukturella lösningar".

För honom har SSU och Svenska kyrkan fungerat som trygga rum och han har valt att engagera sig politiskt för att skapa förändring.

– Det här är ett av mina första tal jag håller som HBTQ, jag är mer van vid att hålla politiska tal. Att det inte kom så mycket folk spelar inte så stor roll, för människorna runt på torget ser att det finns föreningar och folk som bryr sig om de här frågorna, säger Erik Nordlund.

Per Nylén (S) vill jobba på att få bort Örnsköldsviks stämpel om att vara en stad dålig på mångfald.

Per Nylén (S) från kommunstyrelsen talade om delaktighet och att det är viktigt att alla ska kunna känna just delaktighet i alla delar av samhället.

Han berättar att hela personalavdelningen och delar av tillväxtavdelningen på Örnsköldsviks kommun HBTQ-certifierats under november 2015.

– Nu jobbar kommunen på att ta fram en egen webbaserad utbildning som alla ska kunna gå när det passar dem. Målet är att all personal och alla politiker ska gå utbildningen. Den finns med i budgetdirektiven för 2017, men arbetet startar redan till hösten, säger Per Nylén.

På Stora torget hölls det tal och lästes poesi. Manifestationen avslutades sedan med fika på Mångkulturelt centrum.

Mer läsning

Annons