Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nolaskolan lär ut ekonomi till sin vänortsskola i Otepää

ÖRNSKÖLDSVIK. Nolaskolans ekonomistuderande med Bosse Östlund som ämneslärare, har fått högt betyg av Svenska kommunförbundet i ett utbyte med kamrater i Otepää i Estland.
Det har gått så bra att Kommunförbundet ställt ytterligare 392 000 kronor till Nolaskolans förfogande för fortsatt utbildning och utbyte.

Annons

Otepää är Örnsköldsviks kommuns vänort i Estland och Bosse Östlund säger att det kändes naturligt att starta där. De baltiska staterna strävar efter att närma sig väst alltmer och i detta ingår bland
annat utbildning i ekonomi på
västerländska villkor.

TRE PROJEKT
Kommunförbundet stöttar totalt tre projekt i Estland, fyra i Lettland och ett i Litauen med pengar från Sida. Nolaskolans elever är engagerade i Otepää. Steg 1 består i
information om hur man driver ekonomiutbildningen på gymnasienivå i olika länder. Nolaskolan har till exempel redan lyckats överföra det faddersystem som finns mellan företag och skola i Örnsköldsvik till Otepää.
Vi märker att det finns ett planekonomiskt tänkande i grunden fortfarande, säger Bosse Östlund. Vi märker också att den undervisning i ekonomi som sker till stor del ligger på nationalekonomisk nivå. Det vi bidrar med är att få ned undervisningen till lokal nivå i samverkan med företag verksamma i Otepää. Nolaskolan bidrar också med en del kurslitteratur och översättningar.
Steg två består av ett elevutbyte mellan länderna. Elever från
Nolaskolan som studerar ekonomi kommer att få möjlighet att resa till Otepää och vice versa.

KINA NÄSTA?
Bosse Östlund
berättar att Nolaskolan också haft
vissa kontakter med en skola i Litauen och att det är mycket möjligt att öven det projektet går att genomföra efter Kommunförbundets positiva utvärdering av kontakterna med Otepää.
Drömmen är att få lära ut västerländskt ekonomiskt tänkande även i Kina, säger Bosse Östlund och ler. Vi har tagit vissa kontakter. Kina har en begynnande kapitalism inom ramen för en kommunistisk stat. Det är spännande.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons