Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nödlösningar i barnomsorgen

HÖRNETT. Dagmamma i väntan på förskoleplats. Det blir verklighet från årsskiftet för de barnfamiljer som väntar på en daghemsplats i Hörnetts rektorsområde.
– Det är olyckligt, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Anders Kvarnström (s).

Annons

Barnfamiljer som väntar på förskoleplats inom Hörnetts och Själevads rektorsområden hänvisas till nya lokaler på Örnsköldskolan. Men lokalerna blir inte färdiga i tid. Trots tidigare löften om barnomsorg från och med årsskiftet tvingas de ansvariga be föräldrar som köat 3-4 månader att vänta, eller lämna barnen till en dagmamma, tills dess att Örnsköldskolans daghem är inflyttningsklart den 14 januari.
Det är inte klart med möbler och det är inte helt klart med personal. De familjer som inte kan ordna barnomsorg på annat håll blir erbjuden en dagbarnvårdare fram till den 14:e, säger Roger Sundin, biträdande rektor vid Hörnetts rektorsområde.
Inom Domsjö rektorsområde tillämpas också en tillfällig lösning i väntan på att den nya paviljong som ska byggas, blir klar. Personal finns på plats från årsskiftet men lokal saknas.
Bereder mark
Vi räknar med att vi ska vara igång i paviljongen i slutet av januari. För de som har det alldeles, alldeles jättebesvärligt, att ordna det på annat sätt, kommer vi att ordna en lokal och sätta in personal, säger biträdande rektor Gustaf Alsén.
Personal som är densamma som senare ska arbeta på det daghem som upprättas i paviljongen.
Jag trodde att det skulle vara enklare att placera ut en paviljong. Nu ska det markberedas och sättas upp staket, och paviljongen levereras ett par dagar innan jul. Men jag måste säga att det här är en bit som föräldrarna har stor förståelse för, när vi säger hur det är och frågar hur de kan lösa det. Kan de inte lösa det, får jag ju göra vad jag kan, säger Gustaf Alsén.
De tillfälliga lösningarna innebär att Örnsköldsviks kommun håller sig inom tillämpningen av lagens råmärken, även efter årsskiftet.
Även om det också sker med god hjälp från barnens föräldrar, mor- och farföräldrar eller andra anhöriga.
Just det här området, Hörnett och Varvet, har stor inflyttning. Husen byter ägare, de äldre flyttar ut och barnfamiljerna flyttar in. Vi har en 18-19 barn som vi måste placera ut från och med januari, och några fler lite längre fram på terminen, säger Roger Sundin
Stor tillströmning
Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Anders Kvarnström, beklagar att dessa barnfamiljer, tvingas acceptera tillfälliga lösningar eller vädja till släkt och vänner om hjälp med barnpassning.
Det här är olyckligt. Det blev lite kraftigare tillströmning i höst än vad det brukar vara.
Vi har försökt att spekulera i om det beror på den ökade sysselsättningen, med fler heltider inom kommunen och landstinget, eller vad det kan bero på. Om maxtaxan har haft betydelse, kan vi däremot inte se, säger Anders Kvarnström.

BODIL RESARE

Mer läsning

Annons