Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio röster om december

/
  • Karl-Erik TjärnströmPensionär, ÖrnsköldsvikVem är du helst i luciatåget?– I luciatåget?! Nej, där ska då rakt inte jag vara med! Luciatåg ska vara traditionella. Däremot brukar jag på olika tillställningar spexa till det, och klä ut mig till lucia. Jag har en lila peruk, en blommig kjol och ett ljus i min hand. Och så sjunger jag en annorlunda luciasång. Det brukar bli succé. En gång tappade jag brösten i Mellansel. Skumgummibollarna rasade ned på golvet. En annan gång kom ett barn på något år fram och lyfte på kjolen. Hon undrade nog vad det var för en konstig
  • Katarina GyllenflyktSjuksköterska, SidensjöVad är det bästa med december?– Åh, det bästa är att det blir ljusare. Det är ju ofta snö ute och inne lyser ljusstakarna. Det är så mysigt med alla tända stearinljus. Jag sätter upp adventsljusstakar och adventsstjärnor till första advent. Jultomtarna, och det andra julpyntet, brukar jag vänta med till strax innan julafton. En annan sak jag gillar med december är barnens förväntan på julafton. Deras längtan till tomten och alla paket. Jag gillar verkligen december månad, och den är precis lagom – varken för kort eller för lång.
  • Ingrid MikaelssonHabiliteringsassistent, IdbynSaknar du snön?– Ja, det gör jag verkligen. Jag vill i och för sig inte att det ska komma flera meter, men snö vill jag ha. Det blir varmare och trivsammare då. Dessutom blir det ljusare, vilket är bra när jag är ute på mina kvällspromenader. Att skotta undan snön vid huset är absolut inga problem. Jag vill att det ska komma snö nu och jag ser fram emot när jag och min man någon gång i mars månad får göra våra skoterutflykter. Vi bor alldeles vid havet, och det är underbart att åka ut på isen. Men det är gubben som får köra...
  • Lars JensenChaufför, SkeppsmalenHar du köpt julklappar än?– Nej, jag har inte köpt en enda. Och det ska jag inte göra heller. I vår släkt bestämde vi gemensamt, för ett par år sedan, att sluta köpa julklappar. Varför ska man byta pengar med varandra? Det känns riktigt bra att slippa bestyr med julklappsinköp, jag är ute och kör på vägarna hela veckorna, och hinner inte med sådant. Men det är klart, barnen får ju några klappar, men det sköter gumman om – och någon gång har vi köpt någon gemensam julklapp till hela familjen.
  • Simon ErikssonSnickare, ÖrnsköldsvikHur firar du jul?– Min jul är uppdelad i två. Dagen innan julafton ska jag och min flickvän vara hos min familj (mamma, pappa och bror) i Docksta. På julafton är vi hos min flickväns föräldrar i Köpmanholmen. Där kommer vi att se Kalle Anka och kanske Karl-Bertil Jonssons julafton. Vi brukar äta mat lite senare på kvällen. Bäst på julbordet är ägghalvorna med majonnäs och räkor, eller något annat gott. Efter det brukar vi dela ut julklapparna.
  • Anita VestinArbetslös, SkulnäsVilket är ditt viktigaste adventspynt?– Det är en alldeles särskild adventsstjärna, som har funnits ända sedan jag var liten. Den hängde i köksfönstret i mitt barndomshem, nu hänger den i mitt köksfönster – varje år. Den är gul och det är lampor längst ut. Men den är riktigt ful. Trots det är den ett måste varje år. Den påminner mig om min barndom och skänker mig glädje.
  • André SjöqvistSnickare, ÖrnsköldsvikVar bor tomten?– Han bor i Nordpolen. Tror jag. Jag är inte så säker. Men det är definitivt en han – en man med skägg och stor mage. Han bor i ett stort hus, nej ett slott, med snödyner utanför. Det är snö precis överallt. Inne i slottet har han det bra. Han gör inte så mycket, mer än att bossa över nissarna. De däremot har fullt upp nu, så här några veckor innan jul.
  • Stig WestmanPensionär, ÖrnsköldsvikVilken är den bästa julklappen du har fått?– Hm... det där var en svår fråga. Det går inte att svara alls på den. Allt man fått har man ju fått av en anledning. Och det är tanken som är viktigast. Jag har själv inga barn och ingen släkt, så jag köper inga julklappar. Jo, jag ger mina tre grannar varsin chokladask.
  • Malin Ramén med dottern JolieFöräldraledig, HörnettSkulle du vilja åka utomlands och skippa julen?Nej, aldrig! Jag vill inte missa julen här hemma, med all snö! Det skulle kännas konstigt att åka till solen och värmen, till exempel. Jag tror inte att jag skulle få någon julkänsla i ett varmare land. Nej, jag kommer nog aldrig ens att komma på tanken att åka till varmare land under julen. Jag vill ha snö. Men i lagom mängd.

December månad är kommen - här är nio röster om årets sista månad.

Annons

Vi lät nio personer svara på frågor om december, bläddra bland bilderna här ovan för att se hur Ö-viksborna ser på december.

Mer läsning

Annons