Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturdramatik när vindarna drar förbi

Örnsköldsvik. Vindar av orkanstyrka
Meterhöga vågor.
Vattennivåer som hotar mängder av sjöbodar.
Det är oväder i Norrland.

Annons

Under fredagen härjade ovädret i södra Norrland. Var man än vände sig kom snön rykandes med full fart.
Ute vid Skagsudde slog de meterhöga vågorna in över klipporna och sopade undan allt löst inom räckhåll. Där gick inga båtar ute i stormen, de vita skummet red vågorna i ensamt majestät.

32 SEKUNDMETER
Inne i byarna blåste det 32 meter i sekunden, en stickande hård vind som gjorde det näst intill omöjligt att ta sig fram i motvind. För den som ändå försökte var risken stor att svepas omkull som en vante ner i drivorna.
Vattenståndet längs kusten var dryga metern högre än vanligt, och de flesta bryggorna och sjöbodarna riskerar att förstöras av isen som trycker på.
Den höjda vattennivån beror på vindarna som trycker upp vattnet mot Bottenhavet. Då brister isarna i innerskärgården och rider in på land, berättar Lars Nordberg på Kustbevakningen.

LUGNT FÖR KUSTBEVAKNINGEN
När isarna trycker på bryts bryggorna sönder och båtar som är uppdragna på land riskerar att följa med vattnet ut till sjöss igen. Längre inåt älvarna är strandbrinkarna däremot oftast så pass branta att det inte är någon större fara för båtägarna.
På Kustbevakningen var det lugnt i går. I ett sådant oväder är alla mindre båtar inne, och de få större som är ute berörs inte så mycket av hård sjö.
Sjöfarten låg stilla hela dagen, säger vakthavande befäl Lars Nordberg.
Båtsman Göran Spolander på Lotsverket vid Skagsudde hade vindstyrkor uppåt 25 sekundmeter under torsdagen.
Det blir mycket svårare att arbeta när det blåser så här mycket, men som tur är har vi inte sådant här väder så ofta, säger han.
Hos lotsen hade de inga turer i går.
Det är några båtar som ska från hamnen i Husum till Riga på fredag morgon, men det blir det inget av. Det är alldeles för hårt väder, säger Göran Spolander. ÅSA SJÖBERG

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons