Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationaldag i hembygdens tecken

/
  • Anna Hallin hälsar alla välkomna.
  • Den prydligt nybäddade stannsängen.
  • Old Fejs saknade för dagen två medlemmar, men Fredrik Svedberg, Maj-Britt Jonsson och Sixten Edlund skötte musiken med den äran.
  • Nyskapad luffarslöjd, trådslöjd, av Margit och Sixten Edlund samt Eivor och Lennart Lundin.

Årets nationaldagsfirande på Gideå Hembygdsgård präglades av det nära, den egna historien och de gamla minnena.

Annons

Anna Hallin från Hembygdsföreningens styrelse hälsade välkommen, både personligt och informativt.

Hon berättade om ljusa minnen från Hembygdsgården, då hon som liten var med sin mor vid cafédagarna och lärde sig mycket om de gamla föremål som fyller båda våningarna. I år har hon tillsammans med bl.a. föreningens textilansvariga Laila Sjöberg bäddat upp den gamla stannsängen i köket. Det har blivit möjligt tack vara det moderna kök som byggts till bakom en vacker gammal dörr. Därmed kan det gamla köket steg för steg rensas från nutida intrång och återta sitt ursprungliga utseende. I stället för att fungera som förvaring är stannsängen nu vackert bäddad med skänkta gamla sängkläder, tvättade och välstrukna.

Anna ville också att besökarna skulle ta en extra titt på Gideå kommunvapen, en röd stegrande häst mot silverbakgrund. Hon berättade att det kom till 1965 och ska syfta på jord- och skogsbruk. Anna tolkade också in det framåtsträvande och den initiativkraft som under senare år präglat Gideåbygden.

Sedan publiken hyllat svenska flaggan med ett fyrfaldigt leve tonade dagens musiker, gruppen Old Fejs, in nationalsången. De fortsatte sedan med underhållande musik. Karl-Gerhard Hägglund ledde en stunds allsång med bl.a. Drömmen om Elin, som varit bröllopsvals på hans eget bröllop. Han slutade med Idas sommarvisa.

Kaffet serverades i gamla köket. Ett drygt 70-tal gäster, mest svenskar men också några asylsökande, firade dagen med den traditionella nationaldagsbakelsen med svenska flaggan i topp.

I salen stod ett par bord dukade med ”luffarslöjd”, några av gammalt datum, men en stor del nytillverkade av en liten entusiastisk grupp med egna fantasifulla och vackra idéer om utförande och modeller.

Den nybäddade stannsängen, och luffarslöjden gav en liten försmak av Hembygdsföreningens planer inför sommaren. Nästa stora evenemang är midsommarfirandet.

Ute på gården fortsatte kaffedrickandet, samtalandet och flanerandet, allt till musik av Old Fejs som tycks ha en outtömlig repertoar. Som vanligt dröjde sig många kvar en god stund och först efter ett par timmar kunde arrangörerna avsluta med den sedvanliga städningen.

Läs också: Kommunalrådet hälsade 159 nya Ö-viksbor välkomna på nationaldagen

■■ Vill du skicka in en läsarartikel – använd det här formuläret .

Inga-Britt Rosenqvist

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons