Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näslunds företag polisanmält av kommunen

/

Förbudet att röka livsmedel är hävt.
Men nu är Lars Näslunds företag polisanmält för brott mot livsmedelslagen.

Av Örnsköldsviks kommun.

Annons

– Vi har en livsmedelslagstiftning vi måste följa, och när vi hittar någonting så ska vi hantera det, säger Majlis Bergqvist, enhetschef på bygg- och miljöavdelningen.

Häromdagen berättade allehanda.se om att den kände politikern Lars Näslund (M) var förbjuden att röka livsmedel på sin anläggning i Österalnäs. Näslund sa då att han tyckte att Örnsköldsviks kommun inte skulle leka polis, och att han hade hopp om att snart få tillstånd att röka livsmedel igen.

På torsdagen meddelade Lars Näslund att han hade fått klartecken att röka livsmedel. Han sa också att han hoppades komma i gång med näringen inom kort.

Parallellt med den verksamheten har han att hantera en polisanmälan som gjorts av Majlis Bergqvist på bygg- och miljöavdelningen. Misstanken rör brott om märkningsbestämmelser, livsmedelssäkerhet och redlighet i handeln som bedrivits av företaget Gottne höns & kalkongårdar AB, där Lars Näslund är ordinarie ledamot och styrelseordförande.

Läs mer:

Anders Rönmark (lib): Näslund bör ta sig en funderare

Enligt kommunens polisanmälan har ärendet startat med att en företagare, som tidigare rökt kött åt Gårdsbutiken i Österalnäs, ringt kommunen. Företagaren uppgav att han hört rykten om att Gårdsbutiken sålde rökt kött med hans företags namn, Nordelica AB.

Företagaren förklarade för kommunen att han inte rökt kött åt Gårdsbutiken de senaste 18 månaderna. Enligt företagaren borde det sålda köttet således inte vara det han rökt eftersom han rekommenderar att inte frysa köttet. Och när det rör sig om kylvaror brukar företagaren prata om en hållbarhet på maximalt fyra veckor efter rökning.

När kommunens miljöinspektörer Minna Kraatari och Anders Lundström besökte Gårdsbutiken kunde de konstatera att det kalkonkött som fanns till försäljning var märkt med etiketter från Nordelica. Att köttet inte var rökt på Gårdsbutiken bekräftades av butikens personal.

När inspektörerna frågade efter köttets spårbarhet – var det rökts, när det rökts, vilken mängd som hade rökts och vilken dag det hade skickats och mottagits – kunde inget uppvisas.

Den 16 december förra året kontaktade miljöinspektör Anders Lundström Lars Näslund. Näslund medgav då att hans företag hade agerat felaktigt när det gällde spårbarhet och märkning av det rökta köttet som Gårdsbutiken sålde. Anledningen, sa Näslund då, var att Gårdsbutiken hade etiketter över från det företag de hade haft ett samarbete med, och att det var enkelt att använda de etiketterna i märkningen av köttet.

Lars Näslund förklarade också för Anders Lundström att rökning av kött hade skett vid två tillfällen, och att arbetet då hade lejts bort till ett annat företag än det som etiketterna kom från. Näslund uppgav att frakten hade skötts av honom själv vid de båda tillfällena.

På den punkten finns det dock andra uppgifter. Medan Näslund sagt att han skött frakten, har ansvarig för det företag som ska ha rökt köttet också sagt att han tagit hand om frakten.

Den 19 december informerade Anders Lundström Lars Näslund om att samhällsbyggnadsförvaltningen skulle förbjuda livsmedel tills Näslund kunde visa säkra och rätt märkta livsmedel, samt ändamålsenliga rutiner för spårbarhet.

Samhällsbyggnadsförvaltningens misstankar mot Gottne höns & kalkongårdar berör livsmedelssäkerhet och ärlighet mot konsumenter.

Polisens förundersökningsledare Leif Sundin skickade i går anmälan till åklagare.

– Förmodligen får vi tillbaka direktiv om att förhör ska hållas. Vid fällande dom kan det bli tal om företagsbot, säger Sundin.

Mer läsning

Annons