Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När skrämmande skrönor får liv

/
  • Under torsdagskvällen fylldes skolan med spöken och gastar i burar och under trappor.
  • Innan laget kan påbörja sin spökvandring blir de varnade och välsignade av en präst i källaren.
  • Uppe på skolans vind stod dessa damer och vakade över lagen när det sökte bokstäver på golvet.

Under hösten har ungdomar från flera av kommunens fritidsgårdar planerat torsdagskvällens spökerier i gamla skolan i Björna. ÖA fick följa med in i det, enligt sägnen, hemsökta huset.

Annons

Mörkret är kompakt och slukar det mesta i sin närhet under torsdagskvällen. En grupp uppspelta ungdomar står på en parkering. Nästan alla är förklädda med blodiga kläder och deras ansikten är vita och såriga.

– Vi har sminkat oss själva, men hjälp av instruktioner från YouTube, berättar Linnéa Wallrud från Björna.

I skogsdungen intill parkeringen syns några marschaller. När man följer dem med blicken reser sig slutligen ett hus mellan träden. Det är den gamla skolan i Björna och där inne spökar det i kväll. Ungdomarna ska själva spöka senare, under en tipsslinga i skogen, men först ska de få genomföra en generalrepetition i skolan.

– Det är fjärde året i rad som vi anordnar spökvandring här, förklarar fritidskonsulenten Pernilla Grundström, i år har ungdomarna valt att bygga upp spökerierna och tävlingen kring en berättelse om en rektor som dog på skolan.

Ansikten syns i fönstren och skenet från stearinljusen där inne får skuggorna att dansa över anletsdragen. Vid ingången till skolan möter fritidskonsulenten Patrik Vestin från Bredbyns fritidsgård besökarna med frågan:

– Ska ni verkligen gå in här, det skulle jag aldrig göra!

Men ungdomarna är modiga och går ned i skolans källare. Där möts de av avlägsna skrik och ljudet av ett hjärta som slår hårt och snabbt. Rummen de passerad är dovt belysta och en mjölkvit rök skymmer sikten.

– Nej! utbrister någon i gruppen förskräckt när en gast rör sig under trappen.

Under spökvandringen är det tänkt att lagen, som består av sjundeklassare, ska utföra utmaningar i huset och gå tipsslingan i skogen. Totalt deltar nio lag. Genom utmaningarna tvingas de bland annat leta efter bokstäver i grytor med tvivelaktigt innehåll samt lösa rektorns gåta.

– Förra året var temat grevar och baroner, tidigare år har det varit mentalsjukhus eller rektorshistorien som i år, säger Pernilla Grundström, vi är totalt sex fritidsgårdar som ordnar det här.

Spökerierna i gamla skolan är inget nytt. Enligt en lokal sägnen har många sett rektorn stå i skolans fönster och rentav hört honom vandra omkring inne i byggnaden.

– Jag har själv hört steg i trappen när jag varit ensam på vinden i skolan, berättar björnabon Martin Larsson efter att den första spökvandringen är över.

Mer läsning

Annons