Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myndighet hotar kommunen med böter

/
  • Fem av de sju ärenden IVO slagit ned på är ännu inte avslutade. Ett beslut togs för över ett år sedan.

Kommunen hotas av böter.
I inte mindre än sju fall har brukare inte i tid – eller inte alls – fått den hjälp de har rätt till och som det beslutats om.

Annons

Alla med funktionsnedsättning har rätt till kommunalt stöd. Det kan handla om bostadsanpassning, en kontaktperson, en ledsagare, plats på ett boende och mycket annat.

Lagarna som styr detta är Socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

I Örnsköldsvik är omsorgsnämnden och humanistiska nämnden politiskt ansvariga, välfärdsförvaltningen tar besluten och utför det praktiska.

Beslut som inte verkställts inom tre månader är kommunen skyldig att anmäla till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Myndigheten hotar nu kommunen med böter i inte mindre än sju fall, där besluten inte verkställts i tid – eller hittills inte alls.

Samtliga ärenden är över nio månader och fem av besluten är inte verkställda. I ett av dessa togs beslutet i december 2012, det vill säga för mer än ett år sedan.

Formellt har IVO för varje ärende begärt ett yttrande från kommunen. Den ska helt enkelt förklara varför besluten inte verkställts. Godtas inte förklaringen begär IVO att förvaltningsrätten utdömer böter, eller särskild avgift som det heter.

I samtliga fall har kommunen fram till 28 januari på sig att svara.

Katarina Jensstad är chef på välfärdsförvaltningen och om den stora anhopningen av ärenden hos IVO säger hon:

– De kommer i skov, klumpvis.

Underförstått ligger myndigheten på ärenden innan den agerar mot kommunerna.

Katarina Jensstad kan av sekretesskäl inte kommentera de enskilda ärenden, men säger generellt att det ofta finns praktiska skäl till varför beslut inte verkställs i tid.

– Det kan till exempel handla om att man har väldigt speciella krav på en kontaktperson och just kontaktpersoner har vi haft svårt att få tag i.

När det gäller bostäder för vuxna säger Jensstad att kommunen försöker ligga långt framme, men:

– Det kan ändå bli så att man inte får sin bostad inom stipulerad tid. Vi har ett fall nu där vi inte hunnit få in all funktionalitet.

Men det kanske ändå är så att ni fallerat i något av de aktuella fallen?

– Den detaljkunskapen har jag inte, men vi ska inte frånta oss ansvar. Och det är bra att tillsynsmyndigheten är på oss, då granska vi oss själva.

Mer läsning

Annons