Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket höga halter cancergift i potatischips

ÖRNSKÖLDSVIK. Stärkelserika kolhydrater som potatis, bröd och ris, blir cancerframkallande av stekning.
– Men det finns ingen anledning till panik, säger Lilian Abrahamsson Zetterberg på Livsmedelsverket, som inte planerar att stoppa några livsmedel.

Annons

Nyheten om att förädlade potatisprodukter, bland annat chips och pommes frites kan ge en ökad cancerrisk kablades ut över världen i går. Det är en upptäckt som, om den visar sig vara gällande på människor, och inte bara på laboratorieråttor, kan ge stora konsekvenser för svenska folkets, och världens moderna matvanor.
Det handlar om ämnet akrylamid, som uppstår när stärkelserika produkter hettas upp kraftigt, som vid stekning och fritering.
Stärkelse finns i huvudsak i potatis, säd, ris, men det är först vid tillagning som den cancerframkallande akrylamiden bildas.
Råa och kokta livsmedel innehåller alltså inte akrylamid.
En normalätande medel-Svensson får varje dag i sig 35-40 mikrogram av det farliga ämnet. Det är Långt över de tillåtna gränsvärdena för andra cancerframkallande ämnen i livsmedel.

VARIERAD KOST RÄCKER
Som jämförelsetal kan nämnas att gränsvärdet för cancerogena ämnen i dricksvatten ligger på 0,1 mikrogram per kilo kroppsvikt hos konsumenten för en dag. Det ger 8 mikrogram för en 80-kilos man.
Men det finns ingen anledning till varken panik, eller en drastisk omläggning av matvanorna, säger Lilian Abrahamsson Zetterberg som är toxiolog på Livsmedelsverket.
Det räcker med att äta en nyttig och variationsrik kost, anser experterna.
Men även i sådana nyttigheter som hårt bröd och frukostflingor har forskarna funnit ämnet akrylamid. Men i vissa livsmedel överväger ändå de positiva egenskaperna.
Många livsmedel ger i sig ett visst skydd för cancermutationer. Produkter som innehåller antioxidanter ger ett ökat immunförsvar mot skadliga cellförändringar.

STOR UPPTÄCKT
Vi har länge vetat att oförädlad mat, som frukt, grönsaker, grövre spannmålsprodukter och råa eller kokta livsmedel är nyttigare än stekt mat. Oavsett att en del av dem innehåller halter av cancerogena ämnen, säger Åke Bergman från Stockholms Universitet, där man utfört de nya analyserna.
Men den vetenskapliga upptäckten av akrylamidens uppkomst vid tillagning av stärkelserik mat, är ändå en stor vetenskaplig sensation.
Ämnet finns också i tätningsmedlet Roca-gil, som användes i det omskrivna bygget av tunneln genom Hallandsåsen för ett par år sedan.
Det är ett välkänt ämne i sig, som funnits i plastindustrin i många år, men att det kan uppkomma i mat är något helt nytt.
Akrylamid är det mest cancerriskshöjande enskilda ämne man hittat i livsmedel hittills.
Även om det låter konstigt i dag, så innebär den här upptäckten en möjlig väg till att kunna minska cancerfallen i framtiden, säger Åke Bergman.
Det behövs bara bättre tillagnings och förädlingsmetoder. ÅSA SJÖBERG

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons