Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket att stå i inför den stundande Nobelfesten

Vid Nobelfesten i år kommer 260 studenter på olika sätt medverka. Anna Ahldén från Örnsköldsvik är en av de övermarskalkar som ansvarar för detta.
– Det känns jättekul och det är en otrolig ära, säger hon.

Annons

Det känns jättekul och det är en otrolig ära, säger hon.
Sedan hösten 1997 har Anna Ahldén studerat vid Lärarhögskolan i Stockholm och förutom sitt examensarbete arbetar hon just nu för högtryck med förberedelserna inför årets Nobelfest.
Det har varit otroligt mycket jobb ända sedan mitten av juli, eftersom allt måste följa ett mycket detaljerat minutschema. Jag önskar nästan att vi hade en vecka till på oss, berättar hon.
Studenterna finns alltid representerade vid festen och de kan komma med på lite olika sätt.
Vissa vinner en biljett och har inga speciella åtaganden utan är bara vanliga gäster. Sedan är det ett antal vid fanborgen och runt 60 stycken som är marskalkar, säger Anna Ahldén.

Själv är Anna övermarskalk på SSCO, Stockholm studenters centralorganisation, och har som ansvar att allt ska flyta på och att alla står på rätt plats vid rätt tillfälle.
Man kan säga att jag halkade in på detta. Eftersom jag var kåraktiv från lärarhögskolan kom jag i kontakt med övermarskalkämbetet. För att sedan bli invald måste man först nomineras av klubbmästarrådet, som består av representanter från Stockholms olika festutskott, och efter det går det upp i studentrådet där de olika kår ordföranden fattar det slutgiltiga beslutet.

Vid årets nobelfest kommer det att firas 100 års jubileum med extra stort antal gäster, vilket innebär att studenterna denna gång inte får plats i Blå hallen.
Vi ska sitta i Statshuskällaren och kommer senare att gå upp och dansa med de övriga, säger Anna Ahldén.
På grund av jubileet och det som inträffat i USA har säkerheten kring evenemanget skärpts enormt.
De har legkontroller hela tiden och streckkoder på biljetterna. Men jag är inte orolig över att det ska hända något otrevligt, utan det verkar mest vara en försiktighetsåtgärd.
Efter Nobelfesten har Anna även ett uppdrag som övermarskalk vid firandet av Valborgsmässoafton.
Det är väldigt roligt att hålla på med studentarbete, men snart är det dags för den riktiga världen, säger hon.

SARA LUNDVALL

Mer läsning

Annons