Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mor och dotter svårt skadade

GRISSLAN. Två kvinnor, mor och dotter, skadades allvarligt när en brand utbröt tidigt på lördagsmorgonen i Grisslans fiskeläge. En räddningshelikopter som kallats in från
Midlanda förde de båda brandskadade till Örnsköldsviks sjukhus.
Tre sjöbodar, däribland en från 1700-talet och två boningshus eldhärjades.

Annons

Mamman och hennes 23-åriga dotter vaknade av att det brann i den sjöbod där de båda låg och sov på övervåningen. Under försöken att släcka elden och ta sig ut ur byggnaden brandskadades båda allvarligt.
Tre sjuksköterskor som fanns på ön kunde ge de skadade den första hjälpen. Kvinnorna fördes tillsammans med anhöriga till Örnsköldsviks sjukhus. Senare under dagen transporterades de vidare med ambulansflyg till Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Därifrån rapporteras att kvinnorna fått allvarliga brännskador, men att det inte är någon omedelbar
fara för deras liv.

HASTIGT FÖRLOPP
Det var strax före sju på lördagsmorgonen som elden av någon okänd anledning bröt ut i sjöboden på Grisselön. Eftersom det blåste en frisk vind från söder fick branden ett hastigt förlopp.
Många som befann sig i fiskeläget under helgen deltog i släckningsarbetet. Dels med de pulversläckare som varje hushåll har, men även med den brandspruta som finns i beredskap i en liten bod vid bron som förbinder Grisslan med Grisselön. Vatten langades också i hinkar av de som deltog i släckandet. Sammanlagt förde cirka 25 personer den hopplösa kampen mot branden.
Men den motordrivna sprutan var inte mycket att komma med. Dessutom fanns det bara ett munstycke som fungerade. Vi trodde dock att vi lyckats få elden under kontroll i sjöboden när den med vindens hjälp hoppade över till boningshuset, berättar Urban Holmlund som deltog i arbetet.
Räddningstjänsten larmades klockan 7.07 på morgonen av ett par som sov på övervåningen i det boningshus som låg intill sjö-
boden. Samma hus brann senare ned till grunden.

KUSTBEVAKNINGEN FÖRST
Min fru upptäckte hur lågorna slog upp högt i luften. Och vi trodde först att det var vår sjöbod som fattat eld. När jag ringde 112 efter klockan sju var brandkåren redan larmad, säger Nisse Andersson som har sin stuga på Vågön, ett hundratal meter från sin sjöbod.
Först på plats var kustbevakningen som befann sig i Husum när larmet gick.
Det tog ändå cirka en timme innan vi fick hjälp med släckningen. En tid som kändes som en evighet. Och utan kustbevakningens hjälp kunde det här ha slutat i en ännu värre tragedi, säger Urban Holmlund.
Trots försök att begränsa elden spred den sig med vinden och hettans hjälp över till ett par närliggande sjöbodar och ett boningshus. Ytterligare ett boningshus brand- och vattenskadades.
Hade vi fått hjälp en halvtimme tidigare hade vi klarat alla byggnader utom sjöboden där branden startade. Men det här är nackdelen med att bo på en ö. Hjälpen finns alltid långt borta, säger Kjell Hannell, 75 år och barnfödd på Grisslan. En av de byggnader som nu blev lågornas rov var hans barndomshem.
Hettan var så kraftig att man ett tag befarade att elden skulle sprida sig över till andra sidan hamnen. Vittnen berättar att sjöbodarnas väggar var så heta att man knappt kunde lägga handen mot dessa.
Grisslans fiskeläge, en av skärgårdens finaste idyller, ser inte längre ut som den brukar. Och kommer heller aldrig att göra det. Även om de nedbrunna byggnaderna byggs upp igen.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons