Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modos vd: "En glädjens dag"

/
  • Ekonomichef Pia Rubing och tillförordnad vd Börje Lindholm välkomnar beskedet att kommunen vill satsa miljoner på Modo Hockey och Fjällräven Center.

Modos ekonomiska kris kan vara över.
Nu är läge att andas ut i Fjällräven Center.
– Vi har kämpat med kostnaderna, säger Börje Lindholm.

Annons

Dagens underdrift är att säga att Modo möttes av välkomna nyheter på allehanda.se. Nio färska miljoner i år är precis vad klubben behöver.

– Det är verkligen en glädjens dag och det var trevlig läsning. Det är välkommet att kommunen förstår i vilken situation vi befinner oss och vad evenemangsarenan betyder för Örnsköldsvik, säger Börje Lindholm, tillförordnad vd, Modo Hockey.

Budskapet är att arenan med lånekostnader har dränerat klubben på eget kapital och pengarna man spelade in under bland annat guldsäsongen är redan slut.

– Det är kostnaderna för arenan som vi inte får täckning för. Behovet har legat på i storleksordningen mellan 8 och 10 miljoner. Det är alldeles för mycket pengar för föreningen att ta ur egen ficka varje år, säger Lindholm.

Han beskriver Modo Hockey som "humlan som flyger" och att Fjällräven Center kostar drygt 22 miljoner kronor i drifts- och kapitalkostnader varje år.

– Med det menar jag att Örnsköldsvik kanske egentligen är en för liten kommun för ett elitserielag. Men vi har bestämt oss. Det finns inget alternativ, Örnsköldsvik ska ha ett lag i högsta ligan.

– Det finns ett antal enskilda privatpersoner och företag med stort Modohjärta som är skälet till att vi har kunnat överleva. Genom deras engagemang har vi fått in drygt 30 miljoner kronor, på så vis överlevt och kunnat hantera arenakostanden. Men det har inte varit långsiktigt hållbart.

Ekonomichefen Pia Rubing konstaterar att Modo under en längre tid har jagat kostnader, skurit ned och effektiviserat. Det har handlar om allt ifrån att minska spelarbudgeten till att friställa personal.

– Sammanvägt handlar det om åtgärder i storleksordningen mellan 5 och 7 miljoner kronor, säger Pia Rubing.

Beskedet är därtill att det finns pengar att hämta genom att optimera användningen av arenan genom flera evenemang.

– Vi har inte haft möjlighet i organisationen att avsätta resurser för att ta hit fler evenemang. Detta kommer kunna bli betydligt bättre om vi fördjupar samarbetet med kommunen, säger Rubing.

Från Modos sida vill man dock inte beskriva den utökade uppdragsersättningen från kommunen som vare sig bidrag eller stöd.

– Pengarna är ju förenade med motprestationer och de värden som vi kan bidra med. Det är ju inte så att kommunen enbart ger oss pengar utan att vi ger kommunen någonting tillbaka. Förutom värdet av att ha en klubb i SHL så ska ju kommunen bland annat bygga ett Visitor Center här i arenan, säger Börje Lindholm.

Mer läsning

Annons