Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modos SM-guldvinnare blir militärutbildad i Boden

/
  • Ida Sannsell, tidigare spelare i Modo Hockey, är en av allt fler kvinnor som börjat göra den grundläggande militärutbildningen.

Fler kvinnor än tidigare väljer att genomföra grundläggande militärutbildningen, så kallad GMU.
En av många är förre Modo-spelaren Ida Sannsell.
– Det är kul, men intensivt. Målet är att hålla ut, säger hon.

Annons

Var femte person som i dag gör den grundläggande militärutbildningen är kvinna. En enorm uppgång jämfört med tidigare.

– På årsbasis ligger vi på en 17–18 procent kvinnor som rycker in till den grundläggande militära utbildningen. Backar vi bandet till vi hade värnplikt låg det bara på 3–5 procent. Det har skett en dramatisk förbättring när vi gått över till frivillig rekrytering, säger Peter Öberg, stabschef på personalstaben på Försvarsmakten.

I år är det 20 procent av dem som sökt grundutbildningen som är kvinnor, det vill säga var femte person. Förra året låg andelen på 19 procent och 2011 var siffran 14 procent enligt färsk statistik.

20-åriga Ida Sannsell, hockeyspelare som var med om att ta SM-guld med Modo för ett par säsonger sedan, är en av alla tjejer som har valt att göra den grundläggande militärutbildningen.

– Jag ville göra det här för att få erfarenhet och utvecklas som person. Det är tufft, men kul, säger hon och tillägger att målet efter tre veckor är att försöka hålla ut de tre månaderna.

– Vi var fem tjejer i början på min pluton. Nu har en hoppat av, säger hon.

Ida Sannsell kommer ursprungligen från Storuman, men har bott tre år i Örnsköldsvik under tiden hon spelade hockey med Modo.

– Jag hoppas kunna flytta tillbaka till Örnsköldsvik. Efter mina tre månader i Boden blir det nog först Storuman. Kanske ska jag försöka spela hockey där med ett killag.

Hon tycker att det mesta har fungerat bra vid A9 i Boden, men hon säger utan någon längre fundering att det är ganska tufft.

– Jag tror att man måste ha bra psyke för det här. Det är inte alltid att det räcker med bra fysik. Det mesta sitter nog i skallen, säger hon.

Om det blir någon fortsättning på det militära efter grundutbildningen låter hon vara osagt.

– Den här veckan ska vi ut på vår första övning. Vi ska sova i tält tre dagar. Jag gruvar mig lite grann, säger hon.

Att det blandas killar och tjejer på ett logement ser hon dock inte som något problem.

– Det funkar bra. Vi har våra duschar och killarna har sina, säger hon.

4 500 kronor i månaden får hon i lön, plus fem fria hemresor.

– Nästa permis ska jag resa till Örnsköldsvik, säger hon.

På frågan om varför hon hoppade på det militära, svarar hon att hon kände för en utmaning – och var lite osäker på vad hon vill satsa på i framtiden.

– Det finns mycket jobb inom det militära. Inte minst är målet att det ska vara 50-50 när det gäller män och kvinnor. Det ska spegla samhället i stort.

Försvarsministern Karin Enström anser att utvecklingen med fler kvinnor inom det militära är glädjande, men hon är samtidigt inte nöjd.

– De krav som jag ställer på Försvarsmakten är att öka andelen kvinnor på alla nivåer. Alltifrån soldatnivån upp till chefsnivån, säger hon.

Om det blir en fortsatt militär bana för Ida Sannsell får framtiden utvisa.

– Just nu koncentrerar jag mig först och främst på de här tre månaderna.

Mer läsning

Annons