Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modo ska debatteras

/
  • Kristdemokraternas gruppledare Birgitta Sedin.

Stödet till Modo Hockey ska återigen debatteras i kommunfullmäktige.

KD ställer en rad frågor till kommunalråd Elvy Söderström (S).

Annons

Kristdemokraterna har tagit initiativ till en debatt om Modo Hockey genom att ställa en interpellation till Elvy Söderström. Partiet vill att kommunen kör med raka puckar.

– Det vi efterlyser är en öppen dialog kring pengarna. Vi vill ha en större transparens kring stödet så att frågan kan diskuteras på allvar, säger Birgitta Sedin, gruppledare för KD.

Det är inte så att partiet tar ställning för eller emot hockeyklubben. Partiet efterlyser nämligen en jämförelse mellan Modo och vad andra elitserieklubbar i SHL får i offentligt stöd.

Saken är den att stödet till Modo emellanåt jämförs med stödet till klubbar som Leksand och Växjö. Eller med det framgångsrika guldlaget Skellefteå AIK – beträffande hur mycket respektive energibolag pumpar in i hockeyn.

Inför säsongen utökar Skellefteå Kraft sin satsning i Skellefteå AIK genom att tecknat ett nytt guldkantat sponsoravtal som ger klubben 4,8 miljoner kronor per år i fem år, totalt 24 miljoner.

Men frågan är komplex. Stöd till en hockeyklubb kan innefatta många saker: allt ifrån direkta driftsbidrag till lån, borgen, stödköp, sponsringsavtal, med mera.

KD vill att kommunen redovisar samtliga mer eller mindre raffinerade upplägg. Partiet vill, precis som Tore Erkén framförde i ÖA, inte se fler "skandaler" som skadar klubben eller kommunens anseende.

– Det är det viktigaste med interpellationen. Vi tycker att det är viktig att vara tydlig med hur stödet ser ut. Jag tror att många kommuninvånare faktiskt vill veta exakt vad Örnsköldsviks kommun bidrar med, säger Sedin.

KD vill även att kommunalrådet beskriver vad Modo Hockey betyder för kommunen rent ekonomiskt. Partiet anstränger sig för att varken vara för kritiska eller för positiva till hockeyklubben.

Bakgrunden till initiativet är naturligtvis alla turer kring lånen till Modo för bygget av ett hockeymuseum eller Hall of Fame, som enligt vd Börje Lindholm ska påbörjas nästa år.

Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Mer läsning

Annons