Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modo måste amortera

/
  • Börje Lindholm, tillförordnad vd för Modo Hockey.
  • Modo Hockey lånade fyra miljoner kronor för bygget av hockeymuseum/Hall of Fame. Redan den här säsongen måste Modo Hockey börja amortera.

Redan den här säsongen skulle hockeymuseet dra in närmare 2,9 miljoner kronor. För nästa år ska Modo börja amortera på sitt kommunala lån.

Annons

Örnsköldsvik kommun har släppt en färsk finansrapport som redovisar utlåningen till Modo Hockey. För alla som är oroliga för klubbens ekonomi, här kommer nästa bekymmer.

Saken gäller klubbens lån på 4 miljoner kronor för bygget ett hockeymuseum/Hall of Fame.

Redan den här säsongen ska Modo Hockey börja amortera av på lånet.

Klubben fick amortersfrihet fram till 31 mars 2014, när verksamheten skulle ha kommit i gång och besöksintäkterna hade börjat strömma in.

Enligt Modo skulle museet klara av att täcka lånekostnaderna. Klubben räknade med att museet skulle omsätta närmare 2,9 miljoner kronor under den säsongen 2013/2014.

Fram till 2016 är beräkningarna baserade på att museet ska locka uppemot 90 000 besökare.

Förutom sponsorintäkter räknar klubben på ett snittpris om 75 kronor i inträde för museet.

Problemet är bara att bygget av museet dröjer.

Det är tjänstemännen vid kommunens internbank som hanterar utlåningen till hockeyklubben som löper till år 2021.

– Det är ett lån utslaget på en tämligen lång period så det handlar om drygt 138 000 kronor per kvartal i amortering. Sedan finns den rörliga Stibor-räntan plus 1,5 procent, säger Robert Sondell, kommunens finansstrateg.

Påslaget ska täcka kommunens finansieringskostnader. Kommunalråd Elvy Söderström undertecknade låneavtalet som upprättades den 27 mars och de fyra miljonerna betalades ut till Modo dagen efter.

– Det är i sammanhanget bra att det är rörligt. Detta eftersom det finns en viss risk med vår utlåning och att vi då kan säkra oss mot finansieringskostnader, säger Robert Sondell.

Modo Hockey har naturligtvis möjlighet att skicka en ny skrivelse och begära fler amorteringsfria år av kommunen, som till skillnad från andra långivare är generösa gentemot idrottsföreningar. Det var så klubben hanterade sitt andra kommunala lån.

Förutom pengar till hockeymuseet har klubben även ett gammalt lån för bygget av själva arenan. För närvarande handlar det om 38,5 miljoner kronor till Evenemangsarenan i Örnsköldsvik AB (Modos bolag).

Förra året fick klubben fick fem amorteringsfria år och därmed förlängs lånet till 2036.

Dock gäller det att sätta utlåningen till Modo i perspektiv. Kommunkoncernens totala externa skuld var i september 4 294 miljoner kronor.

– 92 miljoner har amorterats hittills i år. Därmed uppfyller vi målsättningen att vi inte ska öka vår externa upplåning och totala skuld, säger Robert Sondell.

Mer läsning

Annons