Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modo får ytterligare stort miljonbidrag

/

Nu har kommunalråd Elvy Söderström (S) lämnat besked.
Hon vill att kommunen går in med 90 miljoner till Modo Hockey.

Annons

Avtalsförslaget som ska tas i december är på tio år och innebär att Modo får 90 miljoner kronor av kommunen för hela perioden eller 9 miljoner kronor extra om året.

– Det känns bra att kunna ta ett större ansvar för driften av Fjällräven Center, säger Elvy Söderström (S), kommunalråd.

Kommunens bidrag till klubben ligger nu på 6 till 7 miljoner kronor inklusive stöd från kommunens bolag.

Extrapengarna innebär att klubben totalt får runt 15 miljoner kronor per år i offentligt stöd, kommunkoncern och kommunbolag inräknade.

Men samtidigt vill kommunen att klubbens amorteringsfrihet ska upphöra. Det innebär att Modo ska börja amortera på sitt lån till kommunen med 2 miljoner kronor årligen från och med 2015.

– För arenan lånade Modo drygt 50 miljoner och har redan amorterat cirka 12 miljoner kronor, säger Söderström.

Med det nya driftsstödet på plats innebär det att kommunen går från att lägga cirka 124 kronor per invånare till 273 kronor per invånare till Modo Hockey – eller motsvarande 15 miljoner kronor om året.

Enligt jämförelsen som Elvy Söderström redovisar innebär det att Örnsköldsvik kommer lägga mer än Örebro (155 kronor/invånare) och Växjö (212 kronor/invånare), men samtidigt mindre än exempelvis Skellefteå som lägger cirka 401 kronor per invånare – motsvarande närmare 27 miljoner kronor.

– Modo Hockey har länge haft en ansträngd ekonomi. Det är inte möjligt och inte rimligt att föreningen tar ett så pass stort ansvar för arenainfrastrukturen, besöknäringen och kommunens utveckling.

Kommunalrådet hänvisar till en HUI-rapport som talar om att evenemang kopplade till arenan ger en årlig konsumtion på cirka 44 miljoner kronor inom restaurang, handel och hotell.

– Det kan vara att räkna något blygsamt i underkant. Själva varumärket Modo Hockey bidrar till väldigt mycket, stora värden som är svåra att mäta, och det händer mycket kring föreningen.

– Utan Modo, spelare och ledare som Markus Näslund och Peter Forsberg, hade vi inte haft något nytt hotell eller Höga Kusten Flyg, för att nämna några exempel.

Hon understryker att det inte är enbart på ishockey som Örnsköldsvik satsar.

– Under de senaste åren har vi investerat närmare 100 miljoner kronor i en rad anläggningar. Vi har bland annat utvecklat Skyttis, byggt en fotbollshall, en skidskytteanläggning i Bredbyn, satsat på simhallar.

Med det nya miljonavtalet ska kommunen dessutom införa ett annat fördelningssystem av istider, som gör att fler föreningar kan hyra in sig i Fjällräven Center.

Därtill ska kommunen ha rätt att använda arenalokalerna för bland annat konferenser och turistbyrå. Dessutom ingår marknadsföringsmöjligheter i arenan, två loger samt ytterligare ett antal biljetter till SHL och Riksserien.

– Alla beslut som gäller Modo Hockey har tagits i kommunfullmäktige förutom dotterbolagens avtal. Mer öppet än så kan man inte tänka sig, säger Elvy Söderström.

Mer läsning

Annons