Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modo behövde pengar akut – fick miljoner från kommunen

/
  • Modo Hockey var i ekonomisk kris för andra gången på två år. Och för andra gången inom samma tid skickade kommunen in miljonbelopp i föreningen. Den här gången genom att ge ett miljonlån till bygge av ett hockeymuseum.

Kommunen har för andra gången på mindre än två år skickat in miljonbelopp i Modo Hockey när föreningen är i ekonomisk kris.

2011 köpte kommunen Modohallen för 10 miljoner kronor – och nu har föreningen fått ut 4 miljoner på ett lån som ska gå till bygge av ett hockeymuseum.

När museet byggs är dock oklart.

Annons

Säsongen 2010/2011 var Modo Hockey i ekonomisk kris. Tre styrelsemedlemmar redde ut den akuta situationen genom att gå in med 5 miljoner kronor.

I juni 2011 köpte kommunen, mycket överraskande, Modohallen av föreningen för 10 miljoner kronor. Styrelsemedlemmarna fick tillbaka sina pengar och föreningen fördelade de 10 miljonerna över två säsonger/bokslut.

Den gångna säsongen hamnade Modo än en gång i ekonomisk kris. Enligt uppgifter till Allehanda.se skulle kassan vara tömd någon gång i februari, mars.

Även den här gången fick föreningen privat hjälp, en person gick in med 2 miljoner.

Ledande politiker har fått information – möjligen inte detaljerad – om Modos ekonomiska problem, i samband med att frågan om bygge av ett hockeymuseum i Fjällräven Center upp.

Föreningen begärde att få låna 7 miljoner av kommunen. Formellt gjordes begäran i början av februari – och sedan gick det snabbt.

Efter några turer fram och tillbaka sa kommunstyrelsen ja till lånet vid ett extra möte den 25 februari, och samma dag klubbades det igenom i kommunfullmäktige.

Enligt dateringen undertecknade kommunalrådet Elvy Söderström (S) och representanter för föreningen låneavtalet den 26 mars.

Den 28 mars fördes 4 miljoner över från kommunens internbank till Modo Hockey.

Någon detaljerad redovisning av hur de 4 miljonerna och sedermera 7 (lånet ska betalas ut i tre etapper) ska användas har vi inte kunnat hitta i offentliga handlingar. I dessa står enbart att de ska användas till ett hockeymuseum.

Något krav på när byggnationerna ska vara igång finns heller inte, vare sig i låneavtalet eller i de politiska besluten.

Läs mer: "Kommunen vet inte när museet ska byggas"

Allehanda.se har flera gånger frågat Modos vd Anders Trollsås när museet ska börja byggas och konkret vad som ska göras, hur det ska se ut och så vidare. Svaren har varit vaga. Senast i måndags sa Trollsås att han hoppades att bygget ska vara igång till hösten.

Men samtidigt sa Trollsås att bygget går hand i hand med kommunens bygge av ett Visitor Center i arenan, det vill säga bör de rimligtvis byggas samtidigt. Och där gissade Peter Holmqvist, chef på näringslivskontoret, på byggstart först om ett år.

För övrigt finns det på sikt en stor inkomstkälla för Modo Hockey i ett Visitor Center – eftersom kommunen kommer att hyra in sig i Fjällräven Center.

Lånet till museet ska Modo amortera av med ungefär en miljon per år i sju år, från och med mars 2014. Däremot beviljades föreningen förra året fem amorteringsfria år på ett lån på 38,5 miljoner.

Annons