Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjukstart på dagis

Örnsköldsvik. Maxtaxa inom barnomsorgen och 15-timmars förskola för barn som fått syskon eller har arbetslösa föräldrar är statliga reformer som drivit på efterfrågan av barnomsorgsplatser.
I går var det premiär för reformernas första vardag i Örnsköldsvik.

Annons

Möjligheten till billigare barnomsorg med maxtaxa och 15-timmars förskola för barn som fått syskon eller har arbetslösa föräldrar, har föranlett en utbyggnad av barnomsorgen i Örnsköldsvik.
I går påbörjades inskolningen vid flera av kommunens nya avdelningar. Ett syskonpar var de första två i Örnsköldsskolans nya förskola Picasso och vid den nya förskolan Korallen, i Domsjö, tog personalen emot nio barn med föräldrar i de av EFS tillfälligt hyrda lokalerna. Lokaler som hyrs i väntan på att byggmodulerna vid Domsjö-skolan ska anta formen av en inflyttningsklar förskola.
I apotekshuset i Bjästa har en tillfällig avdelning öppnats där personalen samarbetar med närliggande Resans förskola. Sex av de tio barnen på förskolan är där för att de nyligen blivit storasyster eller storebror och har fortsatt rätt till 15 timmars barnomsorg per vecka.
Oro för resursbrist
Hittills märks konsekvensen av maxtaxan och rätten till barnomsorg för barn till arbetslösa och föräldralediga mest genom Örnsköldsviks nya förskolor och avdelningar. Men en rundringning till kommunens andra förskolor visar också att personalen tror att efterfrågan på barnomsorg kommer att öka även här. En uppfattning som är representativ för förskolorna som helhet är de som framförs av Eva Lindgren vid Alne förskola
Det har varit mycket resonemang kring det här tidigare. Det kan finnas de som vill ha längre dagar för barnen, och det kan innebära att vi får flera barn till frukost och mellanmål. Men det är för tidigt att säga än, hur det slår. Det är första vardagen efter nyår och alla barn är inte här än.
En annan representativ uppfattning bland förskolornas personal är den att daghemmen inte förmår ta emot så många fler barn än vad de har nu. En klar majoritet av förskolorna är också tveksamma till hur de skulle klara en ökad efterfrågan på längre barntillsyn.
I Göteborg där man redan provat det här med maxtaxa under en längre tid har man funnit att det har medfört enormt negativa konsekvenser för barnen med högt närvaroantal och långa dagar. Men det kan ju också vara så att familjerna upptäcker att billigare barnomsorg gör att de behöver jobba mindre. Det har en av våra 40 familjer upptäckt, säger Eva Lindgren.
Tror på bättring
Även om oron är genomgående, för att de som personal inte ska få de resurser de bedömer att de behöver om efterfrågan på barnomsorg ökar ytterligare, tror också många att de problem som reformerna inledningsvis kan medföra, ändå leder till förbättringar på sikt.
Även om det blir en förtätning med fler timmar under en övergångsperiod tror jag ändå att det på sikt blir bättre. Barnen slipper avbrott med duttande på förskolan och den stress som det medför. De får en kontinuerlig vistelse och det blir också lättare att jobba i ro och samla verksamheten, säger Vanja Lindstedt vid Skärpe förskola.


BODIL RESARE

Mer läsning

Annons