Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mistel, nötter och skinka - julen från A till Ö

/

Som vanlig så här års så listar Ulf Häggqvist julen, från A till Ö

Annons

A Advent kommer från latinets adventus, (herrens) ankomst, och inleder kyrkoåret. Är också i hög grad inledningen på julen. Förr inleddes julhandeln första advent med skyltsöndag. Numera är det skyltsöndag varje dag från tidig november. Eller värre.

B Boxing Day – annandag jul i de flesta länder i det gamla brittiska samväldet. Det finns mängder av förklaringar till "boxing". Bland annat var det på 1800-talet tradition i Storbrittanien att hantverkare och tjänstefolk hämtade sina "Christmas boxes" dagen efter juldagen som ett tack för pålitligt arbete under året.

C Clarence Clemmons tomteluva, sång och saxofon i Bossens och E Street Bands version av Santa Claus Is Coming To Town – wow! Sök den omedelbart på youtube.

D Dadlar var under större delen av 1900-talet en vanlig julfrukt, men förekommer väl knappast i dag? Viktig för muslimer då det är tradition att under ramadan äta dadlar och yoghurt tillsammans med vatten som första måltid när natten infaller. Se även F.

E Expressen – tidningen en man i familjen förr plötsligt skulle ut och köpa. Vilket innebar att han missade tomtens besök. Funkar inte i dag. "Inte behöver du gå ut pappa, du kan låna min Ipad och kolla tidningarnas webbsajter".

F Fikon finns väl inte på julborden i dag? Annat än som dekoration möjligen. Uselt för tänderna. Fikon i konjak går väl heller inte hem. Fikon med konjak kunde kanske vara något.

G Granen står så grön och grann i stugan. Har den gjort i Tyskland sedan 1700-talet, i Sverige sedan början på 1900-talet. En fin tradition. Tänk att det säljs (och köps!) rosa julgranar. Smaklöst är bara förnamnet.

H Högen av julklappar under granen växer för varje år. I vissa familjer beroende på att de blir större, men i allmänhet för att vi inbillar oss att ungarna behöver allt mer prylar. Vilket de inte gör. Nästa år lugnar vi ner oss. Inte.

I Iris, Greta, Thea, Tuva, Axel, Elsa...barnbarnen är oss om möjligt mer kära än vanligt i juletid. Tusen pussar och kramar!

J Julkonserter – svenska artisters (relativt) nya sätt att få in cash, nu när det inte går att leva på skivförsäljning.

K Kalle Anka och hans vänner, tillsammans med dem firar vi jul för 54:e gången i år. Exakt klockan tre i eftermiddag stannar Sverige av som landet gjort den tiden på julafton sedan 1960.

L Lukas 2:1–20, julevangeliet. Skadar alls inte att läsa, tvärtom, oavsett man är religiös eller inte. En nyttig påminnelse, i dessa tider av konsumtion och frosseri, om varför vi egentligen firar jul.

M Misteln ska man kyssas under. En trevlig tradition som sträcker sig tillbaka så långt som till senmedeltiden. Den uppstod på grund av tron på mistelns goda effekter på fruktsamheten. Man kan väl anta då att kyssandet skulle leda till något mer.

N Nötter – är det väl ingen som knäcker numera under julen? Onödigt arbete, och tången har genom åren vållat alldeles för många klämskador. Köp färdigknäckta och -skalade i stället!

O O Helga Natt, näst populäraste julsången. Skriven 1847 av fransmännen Adolphe C. Adam (musik) och Placide Clappeau (text). Originaltiteln är Cantique de noel. Jussi Björlings version från 1959 – ståpäls! Se även S.

P Påven håller som vanligt midnattsmässa från Peterskyrkan i Rom. Numera inleds den dock inte vid midnatt utan 22.00. I år är det en ny gubbe i lustig mössa som mässar – Franciscus. Eller Jorge Maria Bergoglio som är argentinarens riktiga namn. Bara 77 år – företrädaren Benedictus XVI var 85 när han höll i midnattsmässan för sista gången.

Q Quiz-nötter är däremot roliga att knäcka. Ta fram ett gammal TP eller ett nytt Geni eller något annat frågespel och sätt dig några timmar med familjen. Bra sätt att fördriva tid en helg som ju kan bli rätt lång.

R Rutig färg – var får han den ifrån, tomten?! Har frågat honom många gånger, men han vägrar svara.

S Skinka – vår mest traditionsrika julmat. Väl? Enligt Scan äter vi i genomsnitt 1 kilo grisbak per person under julen. Skulle man lägga årets alla julskinkor i en rad blev den 65 mil, ungefär som sträckan mellan Umeå och Stockholm.

T Tomten. Intervjuas på annat ställe i dagens tidning. Han vägrar själv tala om sitt ursprung, men vissa hävdar att det är hedniskt. Bland annat skrev Heliga Birgitta att människorna ska undvika att dyrka tomtegudar.

U Utomhusbelysning. Förr en lampa ovanför bron. I dag snackar vi typ tivoli. Vissa villor med vidhängande tomt ser ut som Times Square. Grannarna måste sätta upp mörkläggningsgardiner.

V Vit jul blir det inte i år. Trist. Men det är faktiskt inte speciellt ovanligt. Det är väl det dåliga minnet och romantikern i oss som gör att vi inbillar oss att det alltid denna dag faller stora, vackra snöflingor och är fyra grader kallt.

X X-trapriser = mellandagsrea. Behöver man inte ska man nog inte ge sig ut i affärerna man handlade i före jul. Inte så kul se att kälken till sonen som kostade 749 spänn är nedsatt till 299. Presentkort är nog inte så dumt.

Y Ylle = mjuka paket. Inte populära förr, inte populära i dag. Fast en schysst märkeströja kanske kan gå hem hos en klädmedveten unge.

Z Zzzzznark. Vi är nog många vuxna som träffas i drömlandet när syrsan sjungit, sista köttbullen är äten, konjaken drucken, julklapparna utdelade och ron lagt sig i huset framåt nio eller så. En lagom tupplur blir skönt. Se även P.

Å Årets julklapp utses sedan länge innan julhandeln startar. Idioti. Och vi i media går varje år på Svensk Handels reklamtrick. I år försökte de lura julklappsköparna att slanta upp för en – råsaftcentrifug. Vad blir det nästa år? Ett cykelställ?

Ä Ät med måtta av sillen och det kallskurna – vilket är nödvändigt om du ska orka äta köttbullarna och revbensspjällen. Och det vill du orka!

Ö Önskar redaktören avslutningsvis er alla en riktigt GOD JUL.

Mer läsning

Annons