Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt för mordförsök: "Jag ville bara skrämmas"

/
  • Åklagaren Lisa Eriksson vill att mannen i 50-årsåldern, misstänkt för mordförsök häktas.

Den 53-årige man som är misstänkt för att ha skjutit mot en annan man i Husum häktades på fredagen vid Ångermanlands tingsrätt. Själv medger han grovt olaga hot, men förnekar att han var ute för att döda.

– Syftet var bara att skrämmas lite, sa han.

Annons

53-åringen kom till häktningsförhandlingarna, som hölls bakom stängda dörrar, iförd röd munkjacka och skägget välansat. Han verkade påtagligt berörd av den uppståndelse han orsakat och skyddade sitt ansikte mot medias fotoblixtar på väg in i rättsalen.

Mannen, som är bosatt i en kommun i Dalarna, har den senaste månaden vistats på en camping i Örnsköldsviks kommun. Anledningen var att han en gång för alla ville få till stånd en uppgörelse med sin bror som är bosatt i Husum.

I botten ligger en bitter arvstvist. 53-åringen anser att hans bror är skyldig honom en större summa pengar. I onsdags tog han bilen och åkte till brodern för att prata ut. Det gick inte så bra. Bröderna blev oense och började bråka. En vild brottningskamp uppstod. Under bråket avlossades ett skott från 53-åringens hagelgevär. Skottet missade brodern, och gärningsmannen kunde övermannas sedan grannar kommit till undsättning. Offret undkom utan skador.

53-åringen fördes till polisstationen i Örnsköldsvik och har sedan dess suttit anhållen, misstänkt för mordförsök.
Den tekniska undersökningen på plats i Husum avslutades redan på onsdagskvällen, sedan dess har utredningen fortsatt.
Vid häktningsförhandlingarna i Härnösand på fredagen medgav den misstänkte 53-åringen olaga hot, via sitt juridiska ombud advokat Gunnar Bodén. Däremot förnekar han att syftet var att ta livet av sin bror.
– Jag var bara frustrerad och ville skrämmas lite. Min tanke har aldrig varit att skada någon, förklarade han för rätten ledamöter.

Advokat Gunnar Bodén yrkade på att hans klient omedelbart skulle släppas på fri fot. Men rätten gick på kammaråklagare Lisa Erikssons linje och häktade mannen på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och grovt olaga hot. I sin häktningsframställan bedömer åklagaren att det finns risk för att 53-åringen undanröjer bevis eller på annat sätt försvarar utredningen om han försätts på fri fot.
– Min uppfattning är att det rör sig om ett mordförsök, konstaterar Lisa Eriksson.
Åtal ska vara väckt senat 8 november.

Mer läsning

Annons