Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänks för grov förskingring

ÖRNSKÖLDSVIK. Pengar som föreningens medlemmar avsatt för plogning, vägunderhåll och belysning kan ha förskingrats av föreningens kassör. En misstanke om grov förskingring som utreds av polisen.

Annons

Föreningens styrelse upptäckte av en slump att allt inte såg ut att stå rätt till i bokföreningen. Föreningen, en samfällighetsförening i Örnsköldsvik, har bedrivit en passiv verksamhet under ett par år, och stod i begrepp att aktivera föreningen, när styrelsens revisorer uppdagade att föreningens bokföring inte gick att sammanställa.
De sista åren har vi inte haft några möten. Den styrelse som sitter i dag är den styrelse som valdes 1997, säger föreningens ordförande.

MÅNGA OKLARHETER
Inför ett årsmöte i slutet av februari samlades styrelsen för att sammanställa en redovisning av föreningens kassa.
Revisorerna som började sammanställa det hela kunde inte genomföra någon revision. Det var många oklarheter och mycket som inte stämde. Vi tog kontakt med Villaägareföreningen och deras jurister, och när de då rekommenderade oss att göra en polisanmälan bestämde vi oss för att gå på deras linje.
En misstanke som nu anmälts till Örnsköldsvikspolisen och ska utredas, vilket innebär en granskning av föreningens bokföring, tio år tillbaka.
Det är ju fruktansvärt ledsamt det här. Men nu har vi gjort så att vi har samlat ihop allt material och lämnat det till polisen. Det finns inga erkännanden och ingen är ju dömd förrän någonting är bevisat, även om vi har misstankar. Nu hoppas vi att polisen kan reda ut vad som har hänt, säger föreningens ordförande.
Medlemmarnas pengar
De pengar som kassören förfogat över är i huvudsak pengar som medlemmarna betalat till den gemensamma föreningen för att den ska kunna sköta plogning, vägunderhåll och belysning inom bostadsområdet.
En summa på 750 kronor som varje medlem erlagt två gånger per år. Årligen inbringar medlemsavgifterna 63 000 kronor till föreningen, vilket innebär att det under de fyra år som föreningens styrelse varit passiv, bör ha inkommit 252 000 kronor till föreningen. Förutsatt att medlemsavgifterna betalats.
Örnsköldsvikspolisen bekräftar via kriminalinspektör Lennart Selling att kassören misstänks för grov förskingring av ett belopp som kan överstiga 200 000 kronor.

BODIL RESARE

Mer läsning

Annons