Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minstern blickar norrut

/
  • Handelsminister Ewa Björling, med rötter från Norrbotten, trivs i Norrland och kraftsamlar för mer export.
  • Tio minuters exportspeed-dating med Ewa Björling, Andreas Hatzigeorgiou, Torbjörn Widmark och Öjvind Sundvall.

Handelsminister Ewa Björling (M) gör ingen hemlighet av att hon älskar Norrland.
– Det är positiva vindar som blåser här och det är himla roligt att träffa norrländska företagare, säger hon i samband med ett kort stopp i Örnsköldsvik.

Annons

2012 handlade det om Exporttåget, när handelsministern med sällskap turnerade mellan Sveg och Gällivare på Inlandsbanan.

2014 har tåg bytts mot fyra hjul och Exportbussen – och några dagars resa mellan Sundsvall och Umeå.

– Det är fantastiskt roligt och intressant, säger handelsministern efter så kallad exportspeed-dating med företagare Nolaskogs.

– Men det blev speciellt när vi inte kom över Högakustenbron i måndags, utan fick göra en omväg på små hala vägar, tillägger hon.

Till Örnsköldsvik kom dock sällskapet i tid och under parollen resursrika Norrland och med syfte att öka den regionala exporten från landets fyra nordligaste län, blev det en speeddating som heter duga.

– Det är lite speciella förhållanden här, berättar ministern och nämner mannen som hittade sitt drömjobb som civilingenjör i Örnsköldsvik, men där makan menade att aldrig i livet att hon skulle kunna bo här.

– Jag vet att kommunen gör jättemycket för att bli attraktivare, men också att det behövs kompetenshöjning inom industrin, säger Ewa Björling och tillägger att hon enbart har mött positiva företagare under sin Norrlandsturné.

– Jag mötte en företagare i Höga kusten, som helt enkelt sa att förmodligen är vi bäst. I alla fall har vi världens bästa produkt, säger hon och ler.

När det gäller exportbussen, med sista anhalt Umeå, fanns det gott om rådgivare på passagerarlistan i form av Business Sweden, Almi, Svensk exportkredit och Exportkreditnämnden.

– Målet med projektet är att öka små och medelstora företags kännedom om exportmöjligheter. Det handlar om en expertkraftsamling kring varje enskilt företag som deltar, säger Ewa Björling.

En helt annan sak är att det är valår – och att det inte ser så där alldeles bra ut för handelsministerns parti.

– Jag sitter gärna kvar ett tag till. Jag är nog den handelsminister som varit längst på den här stolen. I alla fall sedan 1800-talet, säger hon och skrattar.

När det gäller opinionssiffror och valet i höst, svarar hon snabbt att det ser ljusare ut nu för regeringen än vad det gjorde för ett par veckor sedan.

– Det brukar vara tufft att vinna ett tredje val på raken. Men det viktiga är inte att vinna i dag utan när det är val i höst, säger hon.

Mer läsning

Annons