Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre underskott i budgeten

ÖRNSKÖLDSVIK. Prognosen över kommunens budget för 2002 har förbättrats sedan den antogs av fullmäktige i november. Ett beräknat underskott på 27 miljoner har krympt till 4.

Annons

Minskade kostnader, men framför allt större intäkter än vad som tidigare beräknats. Så sammanfattar socialdemokratiska kommunalrådet Elvy Söderström förändringarna i den kompletteringsbudget som läggs på ekonomiberedningens och kommunstyrelsens bord nästa vecka.
En budget för 2002 där tidigare underskott på 27 miljoner krympt till 4,4 miljoner.
Det är en kraftig förbättring. Det känns jättebra, 2001 och 2000 var år då vi gick med plus. Visst var det jobbigt att till fullmäktige i november lägga en budget som var underbalanserad med 27 miljoner. Men nu har det skett en förbättring, säger Elvy Söderström.
En förbättring som delvis beror på att nettokostnaden för kommunens verksamheter beräknas minska med 7 miljoner.
En minskning som nämnderna åstadkommit genom att sammanställa en ny budget som är 10 miljoner billigare för kommunen.
Kostnaderna har sjunkit, men det mesta beror ändå på att intäkterna har ökat. Sammantaget är det en förbättring på 23 miljoner. Bra näringslivsarbete har gjort att befolkningen ökat, och det betyder bättre inkomster, säger Elvy Söderström.
Tillsammans beräknas skatteintäkter och statsbidrag inbringa närmare 1,9 miljarder till Örnsköldsviks kommun, vilket är 18,7 miljoner mer, än när kommunfullmäktige fastställde budgeten i november.
Kompletteringsbudgeten läggs fram inför kommunfullmäktige i mars.
Det här är väldigt mycket bättre än väntat så det känns jättebra då vi går till fullmäktige med den här budgeten, säger Elvy Söderström.

BODIL RESARE

Mer läsning

Annons