Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljövänlig mat mättar magarna

/
  • Manfred Adolfsson och Emil Sundström hjälper fröken Sara Hägglund att hämta lunchen på Idbyns förskola. Hela veckan är det bara ekologiska livsmedel som gäller
  • Ekologisk mjölk dricker barnen för det mesta på förskolan. Hilma tar en slurk.
  • Helen Käck och Johan Knutsgård i köket serverar grönsakssoppa.

Den här veckan är det bara ekologiskt på menyn när kommunen serverar mat – på såväl äldreboenden som skolor och förskolor.
På Idbyns förskola serverades det oprövad grönsakssoppa i går.

Annons

– Jag ska ta den, hojtar Manfred Adolfsson och rusar fram mot matvagnen som med hisshjälp segar sig någon meter upp till förskolans nivå från köket och matsalen.

Det är lunchdags på Idbynskolan och de 40 barnen på förskolans två avdelningar gör sig klara att äta. Manfred, Emil Sundström och Hugo Sjölund hjälps åt att dra in vagnarna med tallrikar, bestick, mjölk, bröd och dagens huvudrätt grönsakssoppa.

En soppa ingen i hela världen har ätit förut.

– Det är en helt ny maträtt för barnen men även för oss, säger Helen Käck som tillsammans med Johan Knutsgård står i köket för dagen.

Cirka 130 barn ska utfordras och just den här veckan är det ekologiskt för hela slanten men även i övrigt försöker man tänka grönt.

– Vi tar in mer och mer ekologiskt allt eftersom, till exempel mjölken, men det är ju en kostnadsfråga också, säger Helen Käck.

Liksom i fjol satsar kommunen på en ekologisk matvecka och målet är att nästa år ska 25 procent av all livsmedel kommunen köper in vara ekologisk. För närvarande är siffran 13 procent.

Under matveckan satsar kostavdelningen även på information till elever och äldre om miljövinsten i att minska matsvinn och äta mindre kött. Tre av veckans luncher på Idbynskolan är vegetariska.

– Det är kanske svårt att beskriva själva ordet ekologiskt för förskolebarnen men vi har pratat om att det är nyttigare odlat, säger Maria Nyberg i personalen och kollegan Stina Johansson fyller på:

– Liksom att köttbullarna framställts på ett bättre sätt och även har ett bättre innehåll.

Hur smakar soppan då? Jo, det är lite blandade omdömen barnen ger men hunger är som bekant bästa kryddan så det mesta slinker ner. Fast några av barnen hade hellre önskat sig pannkaka, det är ju ändå torsdag. Men nyttig är soppan, inga tvivel om det.

Mer läsning

Annons