Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonsatsning på bistånd

/
  • Agneta Borg och Anders Yngvesson vid Nolaskogs Biståndscenter, NBC, som snart förfogar över nya lokaler.
  • Så här ser numera det gamla kapellet ut, med tillbyggnad.

Nolaskogs Biståndscenter, NBC, bygger ut för framtiden.

Annons

– Vi bygger en tillbyggnad på 250 kvadratmeter. Sammanlagt kostar det 1,8 miljoner kronor, säger Anders Yngvesson.

Det är 18 år sedan NBC startade sin biståndsverksamhet i Gottne. Sedan dess har verksamheten vuxit och i dag jobbar ett tiotal personer vid anläggningen, som sedan starten har inrymts i de lokaler, som tidigare användes av Svenssons Möbler.

– Nybygget gör att vi får en bättre arbetsmiljö. Man kan säga att verksamheten har vuxit med åren och att vi behöver en bättre butikslokal, säger Anders Yngvesson, ny föreståndare sedan i höstas.

– Det här har blivit som en samlingspunkt i Gottne, säger Anders Yngvesson, som visar runt i det gamla Filadelfiakapellet, som nu har fått en tillbyggnad, som innebär mer tidsenliga lokaler.

Samtidigt koncentreras nu all secondhand-verksamhet till en byggnad i stället för tre.

– Det är även bra för trafiksäkerheten och samtidig blir det effektivare med allt under ett tak, säger Anders Yngvesson.

Totalt kommer NBC att förfoga över lokaler med en totalyta på cirka 400 kvadratmeter, med ett modernt café, liksom rum för uppackning och mottagning av varor – och inte minst fräscha försäljningsytor.

– Och allt blir handikappanpassat. Nu kommer vi att kunna ta emot även handikappade, som vill göra praktik här, säger han.

Sammantaget har biståndsorganisationen tagit lån för att klara av nybygget, men mycket görs även ideellt. Samtidigt hoppas man på bidrag, som har sökts.

– Vi ser det här som en investering och står inte och faller med bidrag, säger Anders Yngvesson.

– I fjol gav vårt jobb drygt 400 000 kronor i stöd. Bland annat till ett skolbygge i Etiopien, skolmaterial till Niger, handikapphjälpmedel i Tchad och hjälp till flyktingar från Syrien.

– Målet är förstås att vi ska kunna skicka så mycket hjälp som möjligt här i från, säger Agneta Borg, butiksansvarig och tillägger att det även handlar om mycket kläder till Rumänien och andra länder i Östeuropa.

I maj räknar biståndsorganisation med en festlig premiär. Just nu återstår målning och jobb med det elektriska.

– Alla är förväntansfulla. Det här kommer att bli en ännu finare samlingspunkt, säger den före detta läraren Anders Yngvesson, vars biståndsorganisation startade utan en enda krona och nu omsätter flera miljoner kronor varje år.

Fakta Nolaskogs Biståndscenter

Lördagen den 7 december 1996 startades NBC.

Föreningens ändamål är att på kristen/human grund främja sociala och humanitära biståndsprojekt.

Styrelsen består av Gottnebygdens Samhällsförening, Framtidskyrkan och Gottne IF.

Mer läsning

Annons