Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonsatsning med tio nya jobb till Kärrsjö

KÄRRSJÖ. Hoppets Stjärna planerar att investera totalt cirka 1,2 miljoner kronor och nyanställa ett tiotal personer i Kärrsjö.
Kraftfullt stöd har utlovats från länsstyrelsen.
Efter den friande domen i det skattemål som pågått i fem år har det lossnat rejält och alltmer av verksamheten kommer nu att koncentreras till Kärrsjö.

Annons

Vi har redan tagit hem ekonomifunktionen med två anställda från Stockholm till Kärrsjö, säger grundaren Erik Gunnar Eriksson. Vi har fått framtidstron och tillförsikten tillbaka efter alla utredningar och stämningar.
Vi blev redan 1991 utsatta för granskning för misstanke om ekobrott och sedan följde tvisten med Anselmo Thell. Han gick ända till HD med sitt ärende.
Dessutom har vi haft en tvist med lokala skattemyndigheten i Örnsköldsvik i fem år. Självklart har det varit en kraftig hämsko på utvecklingen. Men nu är allt över och nu går vi vidare.
Hoppets Stjärna har upptäckt att det inte varit särskilt lyckat att utlokalisera ekonomifunktionen till Stockholm. Ständiga byten av anställda har varit ett stort problem.
Hoppets Stjärna har också haft delar av sin verksamhet utlokaliserad till Kalix. Även detta är tjänster som nu tas tillbaka till Kärrsjö.
Stöd till datorer
Länsstyrelsens planeringsdirektör P G Hånell och näringslivshandläggaren Kurt Johansson blev båda imponerade av den omfattande verksamheten i före detta ladugården i Kärrsjö.
De lovade också att ge ett kraftfullt stöd till det investeringsprogram som presenterades. Det rör sig om cirka 800 000 kronor till nya datorer och mjukvara. Hoppets Stjärna har föråldrad utrustning inom det området. Länsstyrelsen lovade på stående fot ett 50-procentigt landsbygdsstöd med egna pengar och EU-pengar till detta.

SNABB LÖSNING
Bredband är ett absolut villkor för att Hoppets Stjärna ska kunna vara kvar i Kärrsjö. I dag är linjerna blockerade flera timmar varje dag eftersom alltmer går över Internet.
Vi blev lovade en snabb lösning på den frågan men där måste också kommunen medverka, säger Erik Gunnar Eriksson.
Allan Sjöquist var med vid överläggningen med länsstyrelsen som representant för företagarna i Björna, Långviksmon och Trehörningsjö och kommer att få en viktig roll i det sammanhanget.
Hoppets Stjärna fick också starkt stöd för ambitionen att kompetenshöja all personal och utbildning för dem som ska nyanställas.
Det är utbildningar som kommer att genomföras i Högbränna vilket innebär att det är helt nödvändigt med bredband även till den lokalen.
När det gäller bredband till Kärrsjö och Högbränna är det trådlöst som gäller. Det finns redan en kabel från Kärrsjögården upp till berget ovanför för telekommunikationerna.
Enligt vad som framkom vid länsstyrelsens besök kommer den kabeln att vara tillräcklig även för bredband och trådlös förbindelse med omvärlden. De som erbjuds arbeten inom telefonförsäljning och telefonkontakter kommer själva i stort utsträckning att få bestämma sina arbetstider. Alla behöver inte heller sitta i Kärrsjögården. Det går bra att ringa också från hemmen.

GOTT INTRYCK
Vi köper i dag tjänster i stor utsträckning inom det här området i Stockholm, säger Erik Gunnar Eriksson. Nu sker en återsamling till Kärrsjö igen. Vi är väldigt glada över de mycket positiva signaler vi från länsstyrelsens båda utsända.
Vi fick ett mycket gott intryck av ledningen för Hoppets Stjärna, säger P G Hånell. Konkreta planer finns när det gäller behov av kompetenshöjande åtgärder och utbildning för dem som ska anställas.
Bredband är ett absolut krav. Där har kommunen möjlighet att gå in eftersom kommunerna har särskilda statliga pengar tillgå för både lokala bredbandsnät och sammankoppling av orter.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons